Plăcintă crocantă cu verdeață și cartofi

Plăcintă crocantă cu verdeață și cartofi

                                                              Plăcintă cu verdeață și cartofi

Deseori fac această plăcintă vara, cînd am verdeață multă în grădină și nu reușim pe toată să o consumăm. Îmi place mult aceasta plăcintă, care e crocantă la exterior, dar interiorul este foarte suculent și moale. Este plină de vitamine și benefică pentru organismul nostru. Verdeața se combină perfect cu cartofii tăiați pai și crusta crocantă de aluat. Putem folosi verdeața pe care o avem din abundență în grădină : marar, pătrunjel, cozi de ceapă verde, spanac și chiar cozi de usturoi. Iată pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a prepara acest deliciu.

Ingrediente: 250 ml.apa calduta,1 lingura plina cu maioneza,2 linguri ulei,1 albus de ou (galbenusul  il folosim pentru a unge placintele inainte de a le pune in cuptor),1 lingurita plina cu sare,3 - 4 pahare de faina,100 gr.unt topit + 100 ml.ulei pentru a unje foile,5 gr.drojdie proaspata.

Pentru umplutură vom avea nevoie de verdeață menționată în introducere și cartofi pe care îi vom tăia pai.


Drojdia o dizolvam in apa calduta,adaugam maioneza,uleiul , sarea su amestecam bine.Treptat punem faina.Framintam aluatul pina coca se desprinde de pe mina.O acoperim cu un prosop sa se odihneasca 15 min.-20 min.

Peste 20 min, vom diviza coca de aluat în 8-10 bile, pe care le vom lăsa pe masă să se odihnească 10 min.

Peste 10 min, întindem cu citorul fiecare bilă de mărimea unei farfurii. Fiecare foiță o ungem din abundență cu ulei + untul topit  o  suprapunem una peste alta. Cînd am terminat ultima foaie să o suprapunem, întoarcem atent toate foile și începem a lucra fiecare foiță, începînd cu prima.

Întindem foile cu mînile pe masa unsă cu ulei. Întindem prima foaie, o ungem cu ulei. Întindem a doua foaie și o suprapunem peste prima. Pentru o plăcintă vom avea nevoie de două foi.


Punem deasupra proporțional umplutura și modelăm plăcinta ca pe o ruladă. Procedăm la fel cu toate foile.

Punem plăcintele în tava unsă cu ulei. Lăsăm să se odihnească 10 min, după care le ungem cu gălbenuș de ou.

Le coacem în cuptorul supraîncălzit la 180C, timp de 35-40 min.

Poftă bună.

Bunica recomandă