Plăcinte foioase

Plăcinte foioase

                                                                               Plăcinte

Ingrediente: 300 ml apă călduță, 5 gr drojdie proaspătă, 1 lingură ulei, 1 linguriță sare, făină cît cuprinde (3-4 pahare de 250gr. Se pun 3 pahare la început și mai apoi după necesitate, se mai adaugă restul).

Pregătim umplutura. O putem face din varză murată ușor călită pe tigaie, cartofi piureu cu brînză sărată sau vișine.Drojdia o dizolvăm în puțină apă călduță din cantitatea pregătită pentru aluat și o turnăm imediat în apa rămasă. Adăugăm sarea, uleiul și treptat făina. Amestecăm ingredientele și frămîntăm bine aluatul. La început aluatul nu va fi neted, dar îl lăsăm să se odihnească 20 min. acoperit cu un prosop. Peste 20 min frămîntăm aluatul pînă ce devine neted. 

Îl împărțim în 8-10 biluțe. Le ungem cu ulei și le lăsăm acoperite încă 10 min.

Bilele le întindem cu citorul de mărimea unei farfurii. Le ungem bine cu ulei și le suprapunem. Cind am terminat de suprapus foile, le-am întors invers , astfel ca prima făcută să vină deasupra.

Fiecare foaie o intindem subțire ca să se vadă masa.


Punem umplutura și modelăm plăcintele după forma dorită.

Le așezăm în tava tapetată cu hîrtie. Le lăsăm să se odihnească puțin. Înainte de a le pune în cuptor, le ungem cu gălbenuș de ou+ 1 lingură de apă.

Plăcintele se coc în cuptorul supraîncălzit timp de 35 min la 180C pînă se rumenesc frumos.


Cînd le scoatem din cuptor le ungem cu ulei+ apă și le acoperim cu un prosop pe 20 min.
Bunica recomandă