Plăcinte în straturi

Plăcinte în straturi

 Plăcinte

Ingrediente: 

  1. 400 ml apă de temperatura camerei
  2. 2 linguri smîntînă
  3. 1 ou
  4. 7-10 gr drojdie proaspătă
  5. 1 linguriță de sare
  6. făină cît cuprinde (7-8 pahare de 250 gr).Umplutura: 1 kg brînză proaspătă de vaci, 3 ouă, sare după gust.Din 400 ml apă se ia 100 ml, în care se dizolvă drojdia. Se adaugă sarea si se amestecă bine. Oul îl batem puțin cu smîntîna. Amestecul se toarnă în vasul cu cele 300 ml de apă rămasă. Se adaugă și drojdia dizolvată. Se pune cîte puțin făina. Se amestecă totul bine. Se frămîntă pînă obținem o cocă de aluat netedă. Se lasă la odihnit 10- 15 minute.Se împarte coca de aluat în 4 părți sau chiar în 6. Se fac biluțe, se lasă la odihnit 20 minute, acoperite cu un prosop.Se întind pe masa presurată cu făină, cu citorul, de mărimea unei farfurii. Se ung cu ulei și se pun una peste alta. Se odihnesc 20 min.

Se unge masa de lucru cu ulei și se pune prima foaie. Se întinde bine, bine pe toată masa. Pe ea nu se pune brînză. Se stropește cu ulei și se pune a doua foaie. Se pune umplutura.

Se pune a 3-a foaie unsa cu ulei și umplutura. Se pune a 4-a foaie și umplutura.Se ruleaza plăcinta, se taie bucăți de mărimea dorită. Se pun plăcintele în tavă. Se ung cu gălbenuș de ou.Plăcintele se coc 30- 35 minute, la temperatura 180 grade. După ce le scoatem din cuptor, le stropim puțin cu apă și ulei. Le acoperim cu un prosop pe 15 min.Poftă bună!!!
Bunica recomandă