Plăcinte pe bază de zer

Plăcinte pe bază de zer

  Plăcinte la cuptor

Și dacă toată lumea acuma face brânza în condiții de casă, am făcut și eu. A rămas zerul pe care cîndva îl foloseam doar la turte, pâine și blinele. De data aceasta am încercat să fac plăcinte, dar lucrate doar cu făină și nu cu ulei. Le-am umplut cu cartofi, varză și bostan (dovleac).


Ingrediente:


  1. 300 ml.zer caldut
  2. 3 linguri de ulei
  3. 1 lingurita de sare
  4. 3 pahare de faina (250 gr.paharul)
  5. 10 gr.drojdie.

Mod de preparare: În zerul călduț dizolvăm drojdia. Adăugăm uleiul. În făină amestecăm sarea. Punem în făină zerul câte puțin și amestecăm bine ingredientele. Frămintăm aluatul bine, bine pînă coca devine netedă și elastică. Acoperim coca de aluat cu un prosop și o lăsăm să se odihnească 10 minute.Împartim aluatul in 8 parți egale. Facem biluțe, le stropim cu faina, le acoperim să se odihnească nu mai mult de 10 minute.Întindem biluțele. Turtele le stropim cu faina pe o parte si cealalta. Le punem cite 4 una peste cealalta si le citorim. Daca sunteti incepatoare si nu ati mai lucrat cu aluatul nu riscati sa le suprapuneti cite 4, ci doar cite doua.
Intindem turtele cu citorul, le desprindem si fiecare foaie in mina o mai intindem pina foaia devine subtire.Foile se citoresc pe masa presurata bine cu faina. Dupa întindere ele  nu se lipesc una de alta și se lucrează ușor.Înainte de a pune umplutura stropim foaia cu unt topit sau cu ulei. Modelam placintele la dorință. Eu le-am facut suntb forma de invirtita, caci imi pare ca este cea mai usoara metoda.

Înainte de a le pune in cuptor lasam placintele sa se odihneasca 20-25 minute în tava, le ungem cu galbenus de ou si putina apa.Coacem plăcintele 30-35 minute 180C. Dupa ce le scoatem din cuptor le ungem cu ulei+putina apa si le acoperim cu ceva gros sa se inmoaie.

Pofta buna!Bunica recomandă