Plăcinte pe bază de zer

Plăcinte pe bază de zer

                                                                        Plăcinte la cuptor

Si daca toata lumea acuma face brinza in conditii de casa,am facut si eu...A ramas zerul,pe care cindva il foloseam doar la turte, pine si blinele.De data aceasta am incercat sa fac placinte,dar lucrate doar cu faina si nu cu ulei...Le-am umplut cu cartofi,varza si bostan(dovleac).



Reteta:300 ml.zer caldut,3 linguri de ulei,1 lingurita de sare,3 pahare de faina (250 gr.paharul),10 gr.drojdie.

Mod de preparare:In zerul caldut dizolvam drojdia.Adaugam uleiul.In faina amestecam sarea.Punem in faina zerul cite putin si amestecam bine ingredientele.Framintam aluatul bine,bine pina coca devine neteda si elastica.Acoperim coca de aluat cu un prosop si o lasam sa se odihneasca 10 min.

Impartim aluatul in 8 parti egale.Facem bilute,le stropim cu faina,le acoperim sa se odihneasca nu mai mult de 10 min.

Intindem bilutele  .Turtele le stropim cu faina pe o parte si cealalta.Le punem cite 4 una peste cealalta si le citorim.Daca sunteti incepatoare si nu ati mai lucrat cu aluatul nu riscati sa le suprapuneti cite 4,ci doar cite doua...

Intindem turtele cu citorul,le desprindem si fiecare foaie in mina o mai intindem pina foaia devine subtire.

Foile se citoresc pe masa presurata bine cu faina.Dupa intindere ele  nu se lipesc una de alta si se lucreaza usor.

Inainte de a pune umplutura stropim foaia cu unt topit sau cu ulei..Modelam placintele la dorinta...Eu le-am facut suntb forma de invirtita,caci imi pare ca este cea mai usoara metoda.


Inainte de a le pune in cuptor lasam placintele sa se odihneasca 20-25 min.in tava ,le ungem cu galbenus de ou si putina apa.

Coacem placintele 30-35 min.180 gr.Dupa ce le scoatem din cuptor le ungem cu ulei+putina apa si le acoperim cu ceva gros sa se inmoaie..


Pofta buna!