Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

                                       Plăcinte Spirală din aluat pe bază de lapte

 Nu știu cum voi, dragi gospodine, dar mie imi plac tot felul de plăcinte, din aluat diferit și umplutură diversă. Imi place mult să experimentez cîte ceva noi. De fiecare dată mă starui să adaptez rețeta de plăcinte, în dependență de ce am în frigider. De data aceasta am avut mai mult lapte în frigider și mai multă brânză, deaceea am hotărît să prepar niște plăcinte din aceste două ingrediente de bază. Urmăriți etapele de preparare.

Ingrediente: 300 ml lapte, 580- 600 gr făină, 0,5 linguriță sare, 2 lingurițe zahăr, 15 gr drojdie proaspătă.

Pentru umplutură vom avea nevoie de 1 kg brânză de vaci+ 2 ouă+ sare după gust.

Vom avea nevoie de un vas în care vom turna laptele. Vom adăuga aici drojdia, sarea și zahărul și vom lăsa 15 min ca drojdia să se descompună.

Peste 15 min, vom amesteca compoziția și vom presura treptat aluatul. S-ar putea să aveam nevoie de toate 600 gr de făină. Totul depinde de umeditatea făinii. Frămîntăm aluatul vreo 10 min modelînd o cocă de aluat moale. Îl lăsăm să se odihnească pe masă acoperit cu un prosop.

Peste 15 min, divizăm coca de aluat în 8 bile. Le lăsăm să se odinească 20 min acoperite.

Peste 20 min, întindem foile pe rînd de mărimea 16 cm ( în diamentru). Le ungem generos cu ulei și le punem una peste alta într-o farfurie. Vom avea nevoie de aproximativ 200 ml ulei. Le lăsăm să se odihnească în farfurie aproximativ 30 min.

Peste 30 min, întoarcem toate foile cu mâna și începem să întindem foile începînd cu prima. Întindem foile pe masa insă cu ulei. Să întindem foile atent, întrucît aluatul din lapte este mai capricios decît alautul din apă. Aluatul din lapte necesită mai multă odihnă. Punem umplutura și modelăm plăcintele. Pentru o spirală vom avea nevoie de 2 foi întinse. 


Punem plăcintele modelate în tava tapetată cu hîrtie. Le ungem cu un gălbenuș de ou. 

Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 30 min pînă de rumenesc frumos.

Bunica recomandă