Sarmale ca la bunica

Sarmale cu foi din varza murată

Sarmale ca la bunica 

 REŢETA:

 1. 700 gr. carne de pui
 2. 300 gr. carne de porc
 3. 3-4 morcovi mari
 4. 3-4 cepe mari
 5. 200 gr. varză proaspătă trecută prin răzătoarea măruntă
 6. 400 gr. orez
 7. 100 gr. pastă de tomate
 8. 150 gr. grăsime de porc
 9. 200 gr. ulei de casa
 10. frunze de dafin, boabe de piper mirositor, mix de piper iute
 11. 1 linguriță coreandru măcinat
 12. sare după gust
 13. foi de varză murată de la 2-3 căpăţini ( depinde cît de potrivite le ve-ţi gasi).Carnea o tocăm şi o călim în grăsimea de porc timp de 3 min. Aparte în ulei călim, la foc mic, ceapa tăiată cubuleţe mărunte, morcovul, varza trecută prin răzătoare pînă se înmoaie puţin. Adaugăm pasta de tomate și mai călim toate legumele încă 5 min, sărăm după gust.

Orezul îl spălăm în cîteva ape pînă ne asigurăm că este curat și îl încorporăm în legumele şi carnea răcite. Adăugăm condimentele, verificăm dacă mai necesită sare .

Foile de varza le spălăm cu apă și, dacă par a fi prea acre, le punem în apa rece pe cîteva ore. Verificăm dacă a ieşit acrimea, proporţionăm foile şi le punem pe marginea vasului sa se scurgă. Ne asiguram daca am pus toate cele necesare şi începem a împleti sarmalele.


La fundul oalei punem cîteva frunze de varză, boabe de piper mirositor şi cîteva frunze de dafin. Punem sarmalele in oală, printre rînduri mai repetăm cu condimentele.Acoperim sarmalele aranjate în oala cu frunze de varză, ca să nu ardă deasupra de la capacul încins.
După ce am acoperit sarmalele cu varză, turnam deasupra, peste ele apă clocotită + 50 gr pasta de tomate (1 cm deasupra sarmalelor). Punem capacul şi le dăm în cuptorul supraîncălzit din timp. Sarmalele numai încep a fierbe şi facem focul mic mic. Le coacem 2 ore sub capac şi o ora fară capac.

Respectînd timpul coacerii vom avea, ca rezultat, sarmăluţe coapte ca în cuptorul de la ţara. Se mai coc și în dovleac. Forma sarmalelor le facem la dorința, dar mici ca să încapă mai multe în gaura dovleacului. Se scot semintele, se unge cu unt inauntru, se pun sarmalele. Se toarnă peste sarmale suc de roșii amestecat cu apă clocotită. În amestec se pune sare după gust. Dovleacul se infasoara in citeva straturi cu folie de aluminiu si se coace t.de 4 ore. Pentru asa metoda crupele se fierb timp de 3-4 minute și mai apoi se amestecă cu celelate ingrediente.Bunica recomandă