Sarmale cu varză proaspătă

Sarmale cu varză proaspătă

                                             Sarmale cu varză proaspătă

 Pofte , pofte....si chiar nu ne saturam de ele niciodata.. Vă prezint cele mai delicioase sarmale cu varză proaspătă, așa cum am învățat de la scumpa mea mamă. Și așa cum nu este sezonul de varză murată, facem sarmale cu varză proaspătă. Am modelat sarmale mici, deaceea am căutat varză cu frunze subțiri.Cam greu,dragi gospodine,am gasit varza cu frunze subtiri,dar totusi ... Asadar,dacă doriți să faceți sarmale mici, căutați varză cu frunze flexibile, subțiri, să le puteți ușor mănui. Urmăriți în continuare ingredientele și pașii pe care i-am urmat.

 Ingrediente ( pentru 5 kg de sarmale) : 2 kg. carne de porc ( carnea să aibă si grăsime), 600 gr morcov, 500 gr ceapă, 2-3 ardei, 200 gr. varză proaspătă trecută prin răzătoarea măruntă, 800 gr. orez, 200 gr. pastă de tomate, 200 gr. ulei de casa, frunze de dafin, boabe de piper mirositor, mix de piper iute, 1 linguriță coreandru măcinat, sare după gust, foi de varză de la 3 căpăţini ( depinde cît de potrivite le ve-ţi gasi).

Pregătim varza. Desprindem frunzele. Pentru aceasta vom avea nevoie de o cratiță în care vom pune apă,sare dupa gust și o vom pune pe foc. Cînd apa începe să fiarbă, cufundăm varza în apă pe 1-2 min. Cînd frunza de deasupra începe să se înmoaie, o înlăturăm de pe varză. iarăși cufundăm varza în apă. La fel procedăm cu toate frunzele. Dacă frunzele nu sunt suficient de moi, le mai opărim citeva secunde. Frunzele opărite le divizăm în părți mai mici sau mai mari.Orezul îl spălăm în cîteva ape pînă ne asigurăm că este curat și îl încorporăm în legumele şi carnea răcite. Adăugăm condimentele ,verificăm dacă mai necesită sare .

Pregătim umplutura. Carnea o tocăm şi o călim în ulei timp de 3 min. Aparte în ulei călim, la foc mic, ceapa tăiată cubuleţe mărunte, morcovul ,varza trecută prin răzătoare pîna se înmoaie puţin. Adaugăm pasta de tomate și mai călim toate legumele încă 5 min, sărăm după gust.


La fundul oalei punem cîteva frunze de varză, boabe de piper mirositor şi cîteva frunze de dafin. Punem sarmalele in oală, printre rînduri mai repetăm cu condimentele. Acoperim sarmalele aranjate în oala cu frunze de varză, ca să nu ardă deasupra de la capacul încins.Turnam deasupra, peste sarmale apă clocotită + 50 gr pasta de tomate +sare dupa gust(1 mlm.deasupra sarmalelor).

Punem capacul şi le dăm în cuptorul supraîncălzit din timp. Sarmalele numai încep a fierbe şi facem focul mic , mic. Le coacem 1,5 ore sub capac şi o ora fară capac.

Bunica recomandă