Zeamă cu tăieței și găină umplută

Zeamă cu tăieței și găină umplută

                                           Zeamă cu tăieței, găină umplută și ardei umpluți

Zeamă cu miros și amintiri de cei dragi, de sat, de aerul serii plin cu aroma bucatelor, gătite la cuptorașul din ograda mamei - soacre, care ne așteptă cu drag să ne hrănească, fiind obosiți de pe deal, caci toamna mergeam mereu să o ajutăm,ca să-și adune roada multașteptată... Zeamă cu dor....., caci numai amintirele au rămas..❤❤❤

Ingrediente: 1 găină mare de casă,3 sau 4 ardei grasi,4-5 roșii proaspete sau murate ( nu marinate), 2- 3 morcovi, 2-3 rădăcini de pătrunjel, 3 cepe mari, 2-3 frunze de dafin, cîteva boabe de piper mirositor, cîteva boabe de piper iute, piper iute macinat,pătrunjel verde( la dorință leuștean), borș acru de casă, tăieței ( puteți vedea rețetă de tăieței pe blogul nostru).

Ingrediente umplutură: măruntaiele de la găină ( inimă, ficat, grăsime), 3 ouă, 3 linguri făină de griu,3 linguri făină de porumb, 3 ceape,pătrunjel,  sare și piper după gust.

Așa cum am menționat vom avea nevoie de o găină de casă. O vom îngriji bine. 

Se bucățește găina (se despart aripile și șoldurile de trunchi, se taie gîtul . Trunchiul se lasă întreg.). Se înlătură plămînii din coșul pieptului. Se pune carnea în apă pe 1-2 ore să iasă sîngele. Se spală în cîteva ape.

Se pregătește umplutura. Se taie măruntaiele mărunt. Se adaugă celelalte ingrediente. Se amestecă bine. Coșul pieptului se umple cu umplutură și se coase gaura cu ac și ață. Se pune umplutură și în cei 3 sau 4 ardei.


Se pune apa în ceaun la fiert. Cînd apa este călduță, se pun membrele, coșul umplut . Se ridică spuma ce se acumulează. După ce spuma a fost adunată, se face focul mic. Se pune puțină sare pentru ca carnea să fiarbă mai repede. Peste 1 ora de la fierbere se adaugă ceapa intreagă, morcovul tăiat rondele sau cubulețe, rădăcina de pătrunjel, roșiile si ardeii umpluti. Peste cîteva minute adaugam mirodeniile.

Cînd carnea este gata, zeama de acrește cu borș de casă. Se mai adaugă sare după gust. Cînd zeama începe a fierbe, se pun tăiețeii.Taieteii cind se ridica deasupra zemii,e semn ca sunt deja fierti.


Cînd tăiețeii se ridică la suprafață, se adaugă verdeața ,se pune capacul si sr stinge focul.
Gospodinele care gatesc in asa mod zeama , pot confirma gustul acestei bunatati.Nu se compara cu nimic.Este deosebit si unic...Pofta buna si sper sa va placa reteta mea..!!!
Bunica recomandă