Borș cu varză ca la bunica

Borș cu varză ca la bunica

                                                         Borș cu varză 

Indiferent de sezonul și anotimpul de afară, mereu prepar acest borș delicios. Puteți s-o numiți și ciorbă, dar noi îl numim borș. La prepararea acestui borș de obicei folosim carne de porc, dar de data aceasta am folosit carne de cocoș de curte , cu multă grăsime pe el. Se acrește cu borș de casă, iar verdeața îi oferă o aromă plăcută de țară. Îmi place mult acest borș, întrucît legumele se pun proaspete și nu necesită să fie prăjite sau înăbușite. Nu-i nimic mai gustos să-l savurezi cu o bucată de mămăligă fierbinte, abea scoasă din ceaun.Şi iaraşi amintirele mă duc cu gîndul la casa părintească,la bucatele pe care mama le făcea,la acest borş si mămăligă pe care mama le făcea la ,,cuptioraşul"din curte,la acel lapte aromat pe care mama îl fierbea după ce răsturna mămăliguţa pe o bucată de ,,ştergar" cumpărat ,,la metru".Îmi amintesc cu drag de acele momente care nu se vor mai repeta niciodată ,niciodată.Făceam acest borş şi cu gindul eram acasă,la părinţi.Am şi păstrat de la mama această strachină ,,jmalţuită"(aşa îi zicea tata), adică emaliată ,ca să o am ca amintire în bucătărie şi astăzi chiar în ea am borşul .Multe vreai să scrii, cînd te ia dorul înainte, dar să trecem la reţetă şi modul de preparare a borşului ţărănesc.

Ingrediente la 4- 5 litri de apă: 1 kg de carne de cocoș (  carne de porc cu grăsime ), jumătate căpățină de varză, 5 cartofi medii, 1,2 roșii, 1 morcov mare, 1 ardei, 1,2 ceape, verdeață, frunze de dafin, sare după gust, borș acru de casă.

Mod de preparare: carnea de cocoş o spălăm în mai multe ape. Legumele le îngrijim şi le tăiem după dorinţă. Ceapa o lăsam întreagă.


Varza o tăiem pai.

Punem carnea la fiert şi o spumăm. Focul trebuie să fie mic.

Cînd am terminat de spumat carnea, punem puţină sare(carnea va fierbe mai repede). Peste 30 min. de la fierbere punem morcovul şi ceapa întreagă. Cînd carnea aproape este fiartă adăugăm cartofii, iar peste 10 min. de la fierberea cartofilor punem şi celelalte legume, mirodeniile şi sărăm după gust. Cum am mai menţionat în descriere, punem toate legumele crude. Legumele nu le fierbem mult ca să nu se desfacă.


Acrim borşul şi cînd începe a fierbe adăugăm verdeaţa, stingem focul şi punem capacul. Borşul este gata. Îl mîncăm cu mămăligă şi nu uităm ca să avem în casă şi un ardei iute.


Poftă bună.


Bunica recomandă