Chiflă Floare
Ingrediente: 200 gr. smîntînă,200 ml.lapte,750-800 gr. făină, 50 gr.zahăr, 10 gr.drojdie proaspată, 1 ou,50 gr.unt, 1 plic zahar vanilat, 1 linguriță de sare.
Pentru umplutură vom avea nevoie de 400 gr brânză+ 100 gr zahăr+ + 1 ou,1 lingurita zahar vanilat (puteți pune și stafide) . Se amestecă ingredientele.
Vom pregăti aluatul. Vom adăuga într-un vas smîntîna,laptele(lactatele calde), oul, zahărul ,zaharul vanilat, sarea și drojdia deja dizolvată în 50 ml apă caldă. În acest amestec vom adăuga treptat jumatate din făina. Vom frămînta puțin aluatul. Adaugăm untul de t.camerei. Amestecăm și punem restul făinii. Framîntăm aluatul bine pînă vom obține o cocă de aluat moale. Vom unge coca cu ulei si o vom lăsa să se odihnească 1 oră.
Peste 1 oră vom modela bilele (16- 18 la numar). Le vom lăsa iarăși 20 min. să se odihnească ( acoperite).
Vom întinde bilutele cu citorul ( toate pe rînd). Le vom unge cu ulei.
După ce am terminat de modelat ultima turtă,lasam turtitele sa se odihneasca 20 min.Începem de la prima să punem umplutura și să modelăm fiecare ''petală''. Aranjăm petalele în tava rotundă tapetată cu hărtie și unsă cu ulei. În mijloc punem o bilă umpluta cu vișine sau cu brânză.
Lăsăm chifla să crească 30 minute în tava , apoi o ungem cu gălbenuș de ou și o presurăm cu semințe de susan și mac.
Dăm tava în cuptorul supraîncălzit la 180C ,timp de 40 - 45 min.pînă se rumenește frumos.
Scoatem cercul tavei cînd chifla va fi caldă,după care o putem savura. Poftă bună.