Covrigi cu semințe de mac

Covrigi cu semințe de mac

                                                      Covrigi cu semințe de mac

 Imi plac foarte mult covrigii din comerț cu semințe de mac,deoarece ei imi amintesc de copilaria mea.  Deci....știind că undeva, în căiețelul meu cu rețete era rețeta acestor covrigi delicioși,am cautat, am gasit, am facut.... Rezultatul a fost reușit, întrucît nu se deosebesc cu nimic de cei din comerț. Sunt dulcii ,moi,așa cum ar trebui să fie. Iar acum ași vrea să mă împărt și cu voi, cu această rețetă.

Ingrediente:100 ml.apă călduţă,100 ml.lapte,450 gr. făină, 3 linguri pline de zahăr, 10 gr.drojdie proaspătă(uscată 4 gr.),50 gr.unt topit,0,5 linguriţă (nu plină) de sare,1 linguriţă zahăr vanilat, semințe de mac(alte seminţe sau fără seminţe)

Într-un vas amestecăm apa cu drojdia,adaugăm zahărul ,zahărul vanilat,sarea şi amestecăm totul pînă sarea si zahărul se va dezolva,adaugăm untul topit,făina.. Frămîntăm aluatul bine,bine pînă obținem o cocă netedă si vîrtoasă.O punem să se odihnească într-un vas uns cu ulei timp de 30 min.


Imparţim coca de aluat în 6 bile. Le lăsăm iarăși să se odihnească 10 min, după care cu degetul arătător sau un dop îi facem fiecărei bile cîte o gaură. 


Peste 10 min cu ambele mîni lărgim găurelele bine,bine.Nu va deranjati că covrigii din start nu vor fi netezi....In t.coacerii ei devin frumosi si fară defecte..Covrigii modelați îi punem pe o tavă tapetată cu hîrtie. Îi ungem cu gălbenuș de ou, îi presurăm cu semințe de mac și îi lăsăm 15-20 min. să crească.I-am presurat generos cu mac,caci nepotelului meu ii plac copturile cu mult mac,voi....putei folosi mai puţin sau chiar fără.

Îi punem în cuptorul supraîncălzit pe 20-25 min. la 180C pînă se rumenesc frumos.


Din ingredientele date se primesc 6-8 covrigi,D-voastră puteti dubla ingredientele.Dupa ce covrigii se răcesc bine,bine îi învelim intr-o hirtie de copt si ii punem într-o pelicula.Covrigii a doua zi sunt moi si la fel de gustoşi...Bunica recomandă