Cozonac cu umplutură de brînză,dulceață și nuci...

Cozonac

Cozonac

Pe masa mea cozonacul e mereu binevenit. E pâinica cea dulce, aromată și delicioasă pe care copiii mei, nepoțeii o adoră și pe care, neapărat, o manîncă cu un pahar de lapte cald. Nu caut ocazii de a-l coace, nu caut ingrediente sofisticate, scumpe, ci îl fac din ce am. Spun asta, deoarece chiar acest cozonac pufos l-am făcut din zerul pe care l-am adunat în urma pregatirii brînzei de vaci. Ideea a fost spontana, văzînd cratița de 3 litri plina cu zer. Și nu am greșit, dragi gospodine, căci am obținut o bunatate, o pufoșenie. Așadar, să scriu ce am pus în el și cum l-am facut.

Ingrediente:


  1. 3 oua
  2. 2 galbenusuri
  3. 2 pahare de zer (puteţi folosi chefir, lapte)
  4. 200-250 gr.zahar,
  5. 2 plicuri zahar vanilat
  6. 40 gr.drojdie proaspata
  7. 1 kg. 300 gr.faina de griu
  8. 50-60 gr.ulei sau unt topit.

Mod de preparare aluat:

Batem oule cu zaharul,adaugam uleiul, zerul caldut si amestecam bine, bine compozitia. Adaugam drojdia dizolvata in 50 gr zer caldut din cantitatea pregatita pentru cozonac. In faina amestecam zaharul vanilat si incorporam cite putin in ea amestecul din zer si oua. Framintam bine aluatul. S-ar putea sa mai aveti nevoie de putina faina, dar la consistenta aluatul trebuie sa fie molcut, molcut. Muiati palmele in ulei ca sa-l puteti aduna la mijloc.Aluatul bine framintat il ungem cu ulei deasupra, punem peste vas o bucata de pelicula alimentara, il acoperim cu un prosop gros si il punem sa se odihneasca la loc caldut. Cind aluatul s-a dublat in volum, il apasam, framintam si iarasi il lasam sa se ridice. Dupa ce s-a ridicat a doua oara  aluatul, putem modela cozonacii. 


 

Aici am pregatit umplutura din brinza proaspata de vaci, pe care am pregatit-o in conditii de casa,ou,vanilina si fructe uscate.Modelam cozonacii la dorinta,cum putem. Nu va ingrijorati daca in urma modelarii nu veti avea cozonacul perfect ca forma. Cind il veti pune in tava de copt oricum el isi va indrepta forma dupa tava in care se va coace.Ca ex.am atasat citeva poze sa vedeti cum l-am modelat eu. Inainte de a-l pune la copt am lasat cozonacul sa se odihneasca bine in tava (aprox. 1 ora) l-am uns cu galbenus de ou+ 1lingura de apa.

Cozonacul l-am pus in tava tapetata cu hirtie si unsa cu putin ulei. Cuptorul l-am supraincalzit din timp. Timp de 20 minute s-a copt la 200 gr, apoi pina inca 20 minute la 180 C.

Poftă bună...si aveti grija sa nu deschideti primele 25 minute cuptorul. va cadea aluatul si rezultatul dorit nu il veti obtine.Bunica recomandă