Cozonac pe bază de chefir

Cozonac pe bază de chefir

                                                                                      Cozonac

Ingrediente: 500 ml chefir ( chișleag ,puteti folosi si lapre) 4 galbenusuri de ou,2 oua intregi, 150 -200 gr zahăr, 1 linguriță rasă de sare, 100 gr ulei sau unt, 150 gr de stafide, 1 plic zahăr vanilat, 25 gr drojdie proaspătă, făină cît cuprinde (aluatul sa fie molcuț,molcuț abea  sa se desprindă de pe mîni).


Drojdia se dizolvă în 50 ml de apă calduța cu 2 linguri de zahar. Se lasă 20 min sa steie . Într-un vas se bat ouăle cu zahărul ramas. Se adaugă chefirul cald,uleiul, sarea și zahărul vanilat, apoi drojdia dizolvată. Se adaugă făina atît ,cît să cuprindă compoziția. Se amestecă și se frămîntă bine, bine compoziția pînă se obține o cocă moale. Cu palmele unse în ulei, se adună aluatul la mijlocul vasului.  Se unge coca de aluat cu ulei, se acoperă cu o peliculă și se acoperă cu un prosop. Se pune vasul la loc cald să se odihnească 45 min. După 45 min se apasă aluatul,se framînta inca 2,3 min. Se lasă iarăși să se odihnească pînă volumul aluatului se dublează. Iarăși se frămîntă 2,3 min. si se lasa iarasi sa se odihnească inca 1 ora


Aluatul este gata pentru a-l modela,dar punem stafidele pe care le-am ținut t.de 30 min.in apă fierbinte. Framîntăm puțin pentru a le incorpora în aluat și  modelăm cozonacul. Cozonacul modelat se lasă în tavă să se odihnească timp de 30- 40 min pînă se mărește în volum. Se unge cu gălbenuș de ou și o linguriță de apă. Din aluatul rămas am facut și o rulada pe care am umplut-o cu brînza proaspată de vaci, zahar, stafide si zahăr vanilat...O bunatate, dragi gospodine!

Cuptorul se supraîncălzește din timp. Se micșorează la temperatura de 180 gr. Se coace timp de 40- 45 min pînă se rumenește frumos. Dacă respectăm etapele, obținem un cozonac pufos, pufos.