Cozonac pufos cu mac și vișine

Cozonac cu mac și vișine

Cozonac pufos cu mac și vișine

 De fiecare dată cînd prepar cozonacuri, îmi place să nu mă concentrez la ceea ce cîndva am practicat, dar tind să inventez ceva nou ,cel puțin pentru mine, să fac diferite modelări, să experimentez în bucătărie. Așa a fost și în cazul acestui cozonac. Aluatul este unul obișnuit, dar vă spun un mic secret. Atunci cînd combinăm laptele cu chefirul, smântâna sau iaurtul, aluatul dvine mai pufos, mai moale și aerat. Să trecem la rețetă.

Ingrediente: 3 gălbenușuri, 1 ou, 100 gr unt, 300 ml lapte, 20 gr drojdie proaspătă, 200 gr smântână cu cel mai mic procent de grăsime ( 10%), 200 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 800 gr făină.
Pentru umplutură vom avea nevoie de: 30 gr unt topit, 4 linguri de mac, 100-150 gr vișine.
Pregătim aluatul. Într-un vas punem laptele și smântâna călduțe ( eu le-am încălzit la arăgaz). Adăugăm aici drojdia, apoi așteptăm ca ea să se dizolve 15 minute. Peste 15 minute adăugăm oul și gălbenușurile batute, untul topit, zahărul și zahărul vanilat. Am lăsat o lingură de unt pentru a unge aluatul. Amestecăm bine ingredientele. Punem treptat făina. S-ar putea ca aluatul să se lipească de mâini, dar ungem aluatul cu unt și formăm un aluat moale și elastic. Acoperim aluatul cu peliculă, apoi cu un prosop și îl lăsăm se se dubleze în volum 1-2 ore.După ce aluatul a crescut, modelăm cozonacii. Divizăm coca de aluat în două. Întinde aluatul fîșie lungă, o ungem cu unt topit, presurăm mac, apoi punem vișinele. Rulăm fîșia ca în imaginile de mai jos. Întindem a doua cocă de aluat și procedăm la fel ca în prima. Unim cea de-a doua fîșie de prima și o rulăm. Am obținut o ruladă pe care o vom tăia în două. Vom obține două cozonacuri.


Punem cei doi cozonaci în tăvi mici ( 16-18 cm) tapetate cu hîrtie. Îi lăsăm să crească 40 minute, după care îi ungem cu un gălbenuș de ou.

Punem cozonacii în cuptortul supraîncălzit la 180C. Cozonacii se coc aproximativ 50- 60 minute.


 
Bunica recomandă