Se pune laptele acru într-un vas și se încălzește puțin. Drojdia se dizolvă în 50 ml apă călduță. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și zahărul vanilat. Se adaugă laptele acru. Se adaugă drojdia, făina și uleiul. Se amestecă și se frămîntă bine, bine compoziția pînă se obține o cocă moale. Cu palmele unse în ulei, se adună aluatul la mijlocul vasului.
Se unge coca de aluat cu ulei, se acoperă cu o peliculă și se acoperă cu un prosop.
Se pune vasul la loc cald să se odihnească 45 minute. După 45 minute se apasă aluatul în vas și se frămîntă 5-7 minute. Se lasă iarăși să se odihnească pînă volumul aluatului se dublează. Iarăși se frămîntă și se lasă sa dospească 1 oră. Peste 1 oră aluatul este gata pentru al modela. Dragi gospodine, cu cît aluatul se framinta mai mult, cu atît mai pufos îl avem.
Se modelează cozonacul.
Se lasă în tavă să se odihnească timp de 30- 40 minute pînă cozonacul se mărește în volum.
Se unge cu gălbenuș de ou și o linguriță de apă.
Cuptorul se supraîncălzește din timp. Se micșorează la temperatura de 180 gr. Se coace timp de 40- 45 min pînă se rumenește frumos. Dacă respectăm etapele, obținem un cozonac pufos, pufos.
Poftă bună!!!