Cozonac spirală

Cozonac spirală

Cozonac spirală

Vă prezint cel mai deosebit cozonac pe care l-am făcut vreodată. Poate vă pare puțin mai complicat la împletitură, dar este chiar foarte ușor, eu aș zice chiar cel mai ușor. Veți fi cea mai originală, dacă îl veți pregăti la o sărbătoare, iar oaspeții vor fi pur și simplu încîntați. Din cantitatea ingredientelor veți obține doi cozonaci lungi. Veți avea nevoie de semințe de mac sau miez de nuci strivit. Nu am încercat să-l fac cu magiun, dar cred ca s-ar potrivi. Urmăriți în continuare ingredientele și modul de preparare.

Ungrediente: 3 gălbenușuri, 1 ou, 300 ml lapte, 1 plic zahăr vanilat, 5 gr drojdie proaspătă, 150 gr zahăr, 150 gr unt de temperatura camerei, 630- 650 gr făină, semințe de mac.

Într-un vas cu laptele călduț deja pregătit punem drojdia. Lăsăm 10 minute, după care adăugăm zahărul, zahărul vanilat,  gălbenușurile și oul bătut. Amestecăm totul, după care adăugăm cîte puțin făina cernută. Untul nu îl incorporăm în aluat. Vom avea nevoie de el la modelarea cozonacului. S-ar putea ca aluatul să aibă o consistență mai solidă, dar așa și trebuie să fie. Acoperim aluatul și îl punem să se odihnească la loc cald pînă se va dubla în volum ( 1 oră). 

După ce aluatul s-a odihnit, îl punem pe masa de lucru presurată cu făină și îl întindem cu citorul pe întreaga suprafață a mesei. Periodic mai presurăm făină pe masă. Ungem foaia cu untul de temperatura camerei. Presurăm semințele de mac. 


 Rulăm foaia. O tăiem în două, apoi modelăm cozonacii ca în imaginile de mai jos.
Punem cozonacii modelați pe o tavă tapetată cu hîrtie. Nu îi ungem cu ou. Îi lăsăm pe masă vreo 20 minute, apoi îi punem în cuptorul supraîncălzit la 180C aproximativ 30-35min ( depinde de cuptor, îi verificăm deseori ). După ce cozonacii s-au rumenit, îi scoatem din cuptor și îi ungem cu un amestec din 3 linguri de zahăr+ 2 linguri de apă. Dăm cozonacii iarăși în cuptor pe 3 min, apoi îi scoatem. 


Cozonacii spirală sunt gata. Poftă bună.Bunica recomandă