Cozonac Trandafir

Cozonac Trandafir

                                                            Cozonac Trandafir

Practic să fac cozonacii pe lapte acru, dar de data aceasta i-am făcut pe lapte dulce. I-am făcut așa cum am învățat de la mama mea și chiar mă gîndeam să-i împletesc cum îi împletea ea, dar i-am făcut sub formă de buchet cu trandafiri, căci așa au fost solicitați. Vă scriu rețeta aluatului și etapele pas cu pas și tot ce trebuie să faceți este ca să respectați etapele și veți avea cozonaci pufoși, aromați și gustoși.

Ingrediente: 1 l.de lapte, 5 gălbenușuri de ou, 5 oua întregi, 100 ml.ulei, 200 gr.zahăr (250 gr.dacă mîncați mai dulce), 1 linguriță de sare, 50 gr.drojdie proaspătă, 2 plicuri de zahăr vanilat, făină cît cuprinde (aluatul moale, dar să se desprindă de pe mâini. Nu va pot da o cantitate exactă de făina, caci depinde mult de umeditatea ei și mărimea ouălor. Pot să vă zic doar ca să puneți făină la început 1 kg. și mai apoi cîte puțină pînă la o consistență molcuță a aluatului.

Mod de preparare: dizolvăm drojdia în puțin lapte din cantitatea pregătită, adăugăm 1 lingură de zahăr, amestecăm și lăsăm pe 10 min.să se odihnească.

Batem ouăle cu zahărul, adăugăm sarea, zahărul vanilat, uleiul și amestecăm bine compoziția. În ouăle bătute adăugam laptele călduț, drojdia și amestecăm totul bine, bine.

Cernem într-un vas adînc 1 kg.de făină și turnăm peste ea cîte puțin  amestecul din lapte și ouă.

Amestecăm bine aluatul și cîte puțin mai adăugam făina pînă aluatul devine consistent. Frămîntăm aluatul 10-15 min. pînă se desprinde cîte puțin de pe mâini. Aluatul va fi lipicios, dar aceasta e datorita faptului că este unul dulce și gras. Muiați la sfîrșit palmele în ulei și adunați coca. Coca de aluat o ungem cu ulei , o acoperim și o punem să se odihnească pînă volumul se dublează. Iarăși îl frămintăm cîteva min.

Dupa ce aluatul se ridică a 2-a oară modelăm cozonacii. Ungem tava cu puțin unt de t.camerei si aranjam foaia.


Modelăm trandafirii. Trandafirii modelați îi aranjăm în tava pe foaia unsă cu unt și dulceață de prune cu miez de nuci.Cozonacii gata îi punem în cuptorul supraîncălzit din timp, 180 gr.pe 45  - 50 min. (dar depinde cît de mari sau mici îi faceți).


După ce îi scoatem din cuptor îi acoperim cu un prosop gros.


Bunica recomandă