Croissant-e ca la bunica

croissant

                                                                                         Croissant-e

Ingrediente : 200 gr lapte, 3 gălbenușuri, 3 pahare (200 gr) făină, 1 lingură drojdie uscată, 3 linguri zahăr, 0,5 linguriță sare, 3 liguri ulei, 50 gr unt.

Etape: se pune drojdia în laptele la temperatura camerei. Se lasă 10 minute. Se adaugă gălbenușurile puțin bătute, sarea, zahărul și uleiul. Se amestecă bine. Se adaugă făina, se frămînta aluatul astfel încît sa se formeze o cocă de aluat netedă.

Coca de aluat se împărțește în 8 bile. Fiecare bilă se întinde cu citorul de mărimea unei farfurii. Se întind așa toate bilele. Fiecare foaie se unge cu untul de temperatura camerei și se suprapune una peste alta. Ultima foaie nu se unge, ci se presoară cu făină. Foile suprapuse se acoperă cu peliculă alimentară și se lasă la dospit pe o oră.

 După ce foile au dospit (tot așa suprapuse), se intind într-o singură foaie mare. Foaia se taie proporțional în 14 părți. ( se poate și în 8, depinde ce mărime doriți).

Umplutura se pune la alegere: vișină, lapte condensat, ciocolată, dulceață.Se dă forma unui cornișor. Tava se unge cu unt. Croissantele se ung cu gălbenuș de ou. Se lasă în tava să crească  încă 20 min. Se oc 30- 35 min la temperatura de 180 grade.

Poftă bună!!!