Croissante în condiții de casă
Ingrediente: 200 ml lapte, 200 ml apă, 1/3 linguriță sare, 1 lingură zahăr, 10 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă, 3 ouă, 750-800 gr făină, 150 gr unt, umplutura opțional.
Etape: se pune drojdia în laptele+ apa la temperatura camerei. Se lasă 20 minute.
Se adaugă 1 ou și 1 albuș puțin bătute, sarea, zahărul. Se amestecă bine.
Se adaugă făina, se frămînta aluatul astfel încît sa se formeze o cocă de aluat netedă. Un gălbenuș se lasă pentru a unge croissant-ele.
Coca de aluat se împărțește în 8 bile. Fiecare bilă se întinde cu citorul de mărimea unei farfurii. Se întind așa toate bilele. Fiecare foaie se unge cu untul de temperatura camerei ( se poate și unt topit) și se suprapune una peste alta. Ultima foaie nu se unge, ci se presoară cu făină. Foile suprapuse se acoperă cu peliculă alimentară și se lasă la dospit pe o oră.
După ce foile au dospit (tot așa suprapuse), se intind într-o singură foaie mare. Foaia se taie proporțional în 14 părți. ( se poate și în 8, depinde ce mărime doriți).
Umplutura se pune la alegere: vișină, lapte condensat, ciocolată, dulceață. Se dă forma unui cornișor.
Tava se unge cu unt. Croissantele se ung cu gălbenușul ramas+1 ou. Se lasă în tava să crească încă 20-30 min.
Se coc 30- 35 min la temperatura de 180 grade.