Într-un ceaunel punem la fiert laptele și apa. Cînd compoziția începe să fiarbă, adăugăm sarea, zahărul și untul.
Cînd untul deja s-a topit, presurăm treptat făina amestecînd îmcontinuu. Chiar dacă la început făina se face cocolașe, amestecînd bine ,aluatul va deveni uniform. Aluaul îl amestecăm 3-5 min la foc mic, pînă obținem o cocă de aluat netedă. Aluatul îl punem într-un vas să se răcească.
După ce aluatul s-a răcit, adăugam în el treptat cîte un ou și amestecăm bine compoziția pînă ce oul se omogenizează. Procedăm la fel cu toate ouăle pe rînd. Am obținut un aluat cremos.
Supraîncălzim din timp cuptorul. Cu un dui sau cu o lingura formăm eclerele pe o tavă tapetată cu hîrtie. Este necesar să lăsăm spațiu între eclere.
Dăm tava în cuptor primele 15 min, la 220 C, apoi 25 min la 160C (depinde de cuptor). Verifiăm un ecler să vedem dacă nu e crud înăuntru. După ce eclerele s-au răcit , cu un dui introducem crema înăuntru. Eu am folosit o cremă de ciocolată.
Crema de vanilie:
ETAPE: Din 500 ml de lapte luam 200 ml și amestecăm cu făina (cîte puțin). Galbenușurile le batem cu zaharul .Restul laptelui îl punem in ceaun la fiert. Cind laptele e călduț, adăugăm compoziția (lapte+faina) cîte puțin si continuam sa mestecam. Cind compoziția începe a se ingroșa ,adăugăm și gălbenușurile batute,zaharul vanilat. Cînd începe compoziția a fierbe,adăugăm untul de temperatura camerei, amestecînd mai forțat ,încontinuu și stingem focul. Ridicăm ceaunul de pe foc, lăsăm 2 minute să se răcorească și direct pe crema punem pelicula alimentară. Lăsăm crema să se răcească. Dăcă dorim să obținem o cremă de ciocolata, odată cu făina, adăugăm 4 linguri de cacao.