Învîrtită cu brânză de vaci

Învîrtită cu brânză de vaci

                                                               Învîrtită cu brânză

Ingrediente: Ingrediente: 550 gr făină, 260 ml lapte, 7 gr drojdie uscată, 50 gr unt de temperatura camerei, 30 gr zahăr, 1 linguriță sare, 2 galbenușuri de ou, 1,5 linguriță praf de copt. Umplutura: 500 gr brânză de vaci+ 2 ouă+ 1 linguriță de sare.

Pentru a frămînta aluatul vom avea nevoie de un vas. Vom pune în vas mai întîi ingredientele uscate. Vom amesteca cu o lingură. Apoi, vom adăuga aici laptele de temperatura camerei și gălbenuşurile. Vom amesteca cu mîna aluatul, dar nu pînă la urmă. Vom adăuga untul. Amestecăm aluatul bine, vreo 10 min, pînă vom obține o cocă de aluat netedă. Nu vom avea nevoie de făină pentru frămîntare. Aluatul nu se va lipi de mîni. Vom pune aluatul să crească în volum pe 1 oră. 

Peste 1 oră, vom diviza coca de aluat în 2 sau 4 bile ( depinde de cît de mare dorim să modelăm foaia pentru învărtită). Lăsăm bilele acoperite pe masă 15 min.

Modelăm cu citorul turtele de mărimea unei farfurii. În loc de făină, vom presura masa cu puțin amidon ( cartof sau porumb). Le lăsăm iarăși 15 min să se odihnească.

Modelăm foile cu citorul. La necesitate presurăm peste foaie amidon. Le întindem foarte subțire.

Punem peste foaie umplutura. La fel procedăm și cu celelalte foi. Modelăm o învîrtită mare direct pe tava în care se va coace. Tava o ungem cu ulei. Vom obține o învîrtită mare. Vom unge învîrtita cu gălbenuș de ou.

Vom pune tava în cuptorul supraîncălzit la 180C, timp de 30- 35 min pînă se va rumeni frumos.