Pîine puhavă ca la bunica

Pîine puhavă ca la bunica

                                                             Pîine puhavă ca la bunica

De multe ori m-am convins că aluatul iubește multă răbdare, timp și odihnă. Sunt esențiale și ingredientele, dar etapele sunt foarte importante pentru a obține o pîine moale, puhavă și delicioasă. Este moale chiar și la crustă, îndată ce o scoatem din cuptor. Din 340 gr de făină am obținut două pîini mijlocii. Iată ingredientele și etapele pregătirii aluatului.

Ingrediente: 1 ou, 30 gr unt, 60 ml apă rece, 70 ml lapte călduț, 3 gr sare, 20 gr zahăr, 9 gr drojdie proaspătă, 320 gr făină.

Într-un vas amestecăm apa, laptele, oul bătut, sarea, zahărul. Adăugăm drojdia și lăsăm vreo 15 min ca drojdia să se descompună. Peste 15 min amestecăm bine cu un tel compoziția.

Adăugăm făina cernută. Amestecăm aluatul, dar nu pînă la gata.

Adăugăm aici untul de temperatura camerei. Amestecăm aluatul vreo 10-15 min, pînă nu se lipește de mîini. dacă aluatul totuși se lipește de mîină, ungem mîinile cu ulei.

Acoperim aluatul și îl lăsăm să se odihnească 1 oră pînă crește în volum.


Peste 1 oră modelăm din coca de aluat 6 bile egale. Le acoperim și le lăsăm să se odihnească 15 min.

Modelăm împletitura pîinii din 3 bile de aluat. Ni s-ar părea că aluatul este prea puțin pentru o pîine, dar odată ce vom pune pîinea modeladă în tavă, el va crește. Modelăm pîinea și o punem în tavă. La fel procedăm și cu a doua pîine. Le ungem cu gălbenuș de ou și le lăsăm să se odihnească timp de 1 oră.


Peste 1 oră punem tavele în cuptorul supraîncălzit la 180C, timp de 25-30 min pînă se rumenesc frumos. S-ar putea să se coacă și mai repede, deaceea vom avea grijă ca să nu ne îndepărtăm pe mult timp de la cuptor. Vom scoate piinile din cuptor. Din tave le vom scoate calde.

Bunica recomandă