Plăcintă creață din foi simple pe apa

Plăcintă creață din foi simple

                                                         Plăcintă creață din foi simple pe apa

Este o plăcintă populară printre gospodine, ce se remarcă prin faptul ca modul de preparare este foarte ușor și rapid. Plăcinta se face din foi fillo din comerț, însă așa cum în unele zone nu găsim foi fillo din comerț ,am hotărît să va arăt din propria experiență cum se prepară această plăcintă acasă chiar din foi simple facute pe apa si care este la fel de gustoasa si moale. Nu este nevoie să căutăm foile prin magazine, le pregătim chiar în bucătăria noastră. În continuare urmăriți rețeta pas cu pas.

Ingrediente:300 gr. făină, 180 ml.apă de t.camerei (dar depinde și de umeditatea făinii, adaugați apă câte putin), 3 gr.drojdie proaspătă, 1 lingura de zahăr, 0,5 linguriță sare.

Pentru umplutură vom avea nevoie de 1 kg. brînză+ 2 ouă+ 2 linguri de zahar+ 0,5 linguriță de sare.

Într-un vas punem  ingredientele uscate,mai apoi cîte puțin apa. Frămîntăm bine aluatul și îl punem să se odihnească 20- 30 de minune, acoperit cu un prosop. Îl împărțim proporțional, facem 4 biluțe. Le lăsăm acoperite pe masă să se odihnească acoperite 10 min.

Le întindem cu citorul de mărimea unei farfurii. Lucrăm pe masa presurată abundent cu făina (numai cu faina, fără ulei).Le lăsăm iarăși pe 20 minute să se odihnească, dupa care puțin le mai întindem cu mâna,foile trebuie sa fie uscate,deaceea si avem nevoie de multa faina pe masa.Din cele 4 foi, vom face plăcinta creață. 


Așadar, modelăm plăcinta. Punem foaia direct în tavă, o stropim cu ulei sau cu unt topit, punem umplutura și o încrețim sau o modelăm în formă de evantai. Punem a doua foaie în tavă,o adunăm. La fel procedăm cu toate foile.

După ce am modelat plăcinta, turnăm cu o lingură pe întreaga suprafață un amestec din 150 ml smîntînă+ 3 ouă+ sare după gust, bătute bine.
Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 30 -35 min. pînă se rumenește frumos.

O servim caldă. Poftă bună.

Bunica recomandă