Samsa cu carne
Samsa este un pateu de diferite forme ce este cel mai des copt în tandoor, dar poate fi copt și în cuptor. Este deobicei umplut cu diferite umpluturi de carne și legume, carne și multă ceapă, doar legume, și desigur multe condimente naturale. Cel mai des gospodinele prepară samsa cu aluat foietaj pregătit în condiții de casă, dar îl pregătesc și din aluat pe bază de drojdie, la fel cum am făcut și eu în rețeta prezentată mai jos. Este un pateu foarte delicios, hrănitor și suculent. Vă prezint mai jos o alta variantă de samsa umplută cu carne și multă ceapă, cu aluat pe bază de drojdie. Vedeți ingredientele și modul de pregătire în detalii.
Ingrediente: 250 ml apă, 250 ml lapte, 10 gr drojdie proaspătă, 1 ou, 1 lingură rasă zahăr, 1 linguriță sare, 850- 860 gr făină.
Ingrediente umplutură: 1 kg tocatură de porc, 2 cepe mari, sare și piper după gust, paprica, 0,25 linguriță chimen ( poate fi omis).
Pregătim umplutura. Turnăm deasupra cepei apă clocotită și o strecurăm, pentru ca în timpul coacerii pateului ceapa să nu rămînă crudă. În tocatura de porc adăugăm cepapa. Adăugăm condimentele. Amestecăm bine. Umplutura este gata.
Pregătim aluatul. Într-un vas dizolvăm drojdia cu zahărul. Pentru o dizolvare mai rapidă a drojdiei, o vom freca cu zahărul cîteva secunde pînă la o omogenizare completă. Vom observa cum drojdia devine treptat lichidă. Dacă folosim drojdie uscată, o vom incorpora direct în făină dacă așa cere instrucția de pe etichetă.
Vom adăuga aici lapte și apa călduțe, apoi oul bătut și sarea.
Cernem treptat făina. Frămîntăm un aluat elastic. V-ar putea părea ca aluatul puțin e mai rigit la consistență, dar așa și ar trebui să fie. Lăsăm aluatul să se odihnească 20 min.
Formăm 16 bile. Le lăsăm să se odihnească pe masa de lucru 15 min, după care modelăm pateurile ca în imaginile de mai jos.
Punem pateurile deja modelate pe tava tapetată cu hîrtie. Le ungem cu un ou bătut. Putem presura la dorință semințe de susan sau de mac.
Dăm pateurile în cuptor pentru 30-35 min, la 180C ( depinde de cuptor, verificăm periodic pateurile să se rumenească frumos).
Poftă bună.