Strudă cu dulceață de prune și miez de nuci

Strudă cu dulceață de prune și miez de nuci

                                                                               Strudă

Așa o numesc gospodinele de la sat și sub această denumire va fi inclusă și în lista de rețete culinare de pe Bunica.md, căci țin foarte mult la ceea ce a gătit cîndva mama mea pe cînd eram copilă. Cîte nu mai gătim în prezent și căte copturi nu cunoaștem de pe internet, dar ceea ce am cunoscut de la gospodinele de cîndva nu aș dori să rămînă în umbra, ci să le păstrez, să le dau culoare, să le dau viață,deoarece sunt cu adevarat deosebite....sunt bunătățile cu care am crescut și de care ne-am bucurat cîndva.

Ingrediente pentru 4 bucăți: 300 ml lapte, 300 ml chișleag sau chefir, 6 ouă, 200 -300 gr zahăr(depinde cît de dulce vă place)1 linguriță de sare, 1,5 pachet zahăr vanilat, 25-30 gr. drojdie proaspătă, 50 ml ulei, făină cît cuprinde ( aluat moale).

Umplutura: dulceață de prune, miez de nuci, 1 plic zahăr vanilat.

Mod de preparare: ingredientele trebuie să fie scoase din timp din frigider. În puțin lapte călduț amestecăm drojdia. Ouăle le amestecam cu zahărul, zahărul vanilat și sarea pînă se dizolvă. Adăugăm uleiul și amestecăm. În ouăle amestecate adăugăm lactatele calduțe, drojdia dizolvată și încetișor incorporăm făina. Frămîntăm bine, bine aluatul (cam  10 min.), îl ungem cu ulei, punem peste el o peliculă, îl acoperim cu un prosop și îl punem să se odihnească pe 1 ora la loc călduț.

Peste 1 ora mai frămîntăm o data aluatul, îl acoperim pe 20-30 min. să steie și modelăm strudele.


Înainte de a pune umplutura pe foaie, o ungem cu puțin ulei,o lăsăm să se odihnească puțin, după care o rulăm.


Strudele modelate le punem în tava tapetată cu hîrtie și unsă cu puțin ulei.

Strudele le lăsăm să se odihnească în tavă 30-35 min, după care le ungem cu ou și le punem în cuptor la copt.

Strudele le coacem t.de 35- 40 min. la 180C pînă se rumenesc frumos.

Poftă bună !


Bunica recomandă