Carpatka

Carpatka

Carpatka

Carpatka este o prăjitură delicioasă cu gust de vanilie de origine poloneză. Această denumire are legătură cu munții Carpați, ce au un aspect denivelat, la fel cum e aspectul acestei prăjituri. Are două foi de coji de eclere și cremă de lapte și unt în interior. Vă prezint această prăjitură din punctul meu de vedere. Ca să nu fie prea grasă, am micșorat cantitatea untului. Am folosit o tavă de 20 cm. Urmăriți în continuare ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente foi: 4 ouă, 100 gr lapte, 100 gr apă, 80 gr unt, 1 linguriță zahăr, 0,25 linguriță sare, 140 gr făină.

Ingrediente cremă: 2 ouă, 500 ml lapte, 60 -70 gr amidon(dacă ouăle sunt mari puneţi 70 gr.) 80 gr unt, 150 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 0,5 linguriță turmenic ( la dorința pentru culoarea cremei).

Într-un ceaunel punem la fiert laptele și apa. Cînd compoziția începe să fiarbă, adăugăm sarea, zahărul și untul.

Cînd untul deja s-a topit, presurăm treptat făina amestecînd îmcontinuu. Chiar dacă la început făina se face cocolașe, amestecînd bine ,aluatul va deveni uniform. Aluaul îl amestecăm 3-5 min la foc mic, pînă obținem o cocă de aluat netedă. Aluatul îl punem într-un vas să se răcească.


După ce aluatul s-a răcit, adăugam în el treptat cîte un ou și amestecăm bine compoziția pînă ce oul se omogenizează. Procedăm la fel cu toate ouăle pe rînd. Am obținut un aluat cremos.Supraîncălzim din timp cuptorul. Vom avea pregătită o tavă de 18-22 cm în diametru pe care o vom tapeta cu hîrtie .Vom pune jumătate din aluat la copt.Suprafața nu trebuie să fie uniformă.  Vom coace blatul la 180C pînă aluatul se va dubla în volum și va fi rumen la suprafață.Coacem şi a doua foaie.


Preparăm crema. Din cele 500 ml lapte, 300 ml le punem pe foc. Celelalte 200 ml le incorporăm cu ouăle, amidonul și zahărul. Cu un tel amestecăm compoziția. Cînd laptele dă în fiert, dăm focul la minim și turnăm amestecul, amestecînd încontinuu. Amestecăm crema pînă ea începe să se îngroașe si să fiarbă. Stingem focul, adăugăm zahărul vanilat și punem deasupra o peliculă. Dăm crema la rece.


După ce crema s-a răcit, batem cu blenderul untul de temperatura camerei și cîte puțin adăugăm crema rece. Facem această etapă în reprize scurte la viteză minimă. Crema este gata. 

Ansamblăm prăjitura.Punem într-un cerc prima foaie. Punem crema, apoi a doua foaie. Lăsăm prăjitura în frigider peste noapte ( s-ar putea s-o lăsăm și cîteva ore).


Prăjitura Carpatka este gata. Poftă bună.


Bunica recomandă


Frigărui
Frigărui

Frigărui de porc cu marinadă tradițională armenească

Citește
Pilaf de orez
Pilaf de orez

Pilaf Uzbec

Citește
Costițe la grătar
Costițe la grătar

Costițe la grătar cu sos dulce

Citește
Pește la grătar
Pește la grătar

Pește carp foarte suculent umplut la grătar

Citește
Rulica la grătar
Rulica la grătar

Rulica- picior de porc fiert în bere și copt la grătar

Citește