Cosițe dulci

Cosițe dulci

                                                                 Cosițe dulci

 Vă prezint un desert rapid și foarte delicios care vă poate impresiona familia și cei care iubesc dulcele. La prima privire, vă poate părea complica, dar modul de preparare este foarte ușor. Sunt cosițe pudrate sau însiropate. Pot fi servite cu ceai sau cafea. Aveți nevoie de doar cîteva ingrediente pe care toate gospodinele le au în bucătărie. Urmăriți ingredientele și pașii de preparare.

Ingrediente: 50 ml apă, 1 gălbenuș de ou, 40 gr unt, 0,25 linguriță sare, jumătate linguriță praf de copt, 1 lingură smîntînă sau iaurt, 200 gr făină.

Într-un vas amestecăm apa, gălbenușul de ou, untul de temperatura camerei, smântîna și sarea. Făina o amestecăm cu praful de copt și  o incorporăm în compoziție. Amestecăm aluatul, formînd o cocă de aluat moale. O lăsăm pe masă să se odihnească 30 min.

Între timp pregătim siropul. Într-un castron punem 100 ml apă+ 200 gr zahăr+ 2 felii de lămîie. Punem totul să fiarbă timp de 5-7 min pînă ce siropul de îngroașă. 

Peste 30 min, o întindem cu citorul pe masă atît cît putem de subțire. Lucrăm fără făină. Îi dăm o formă patrată.

Divizăm foaia în 6 pătrate.

Fiecare pătrat îl divizăm cu ajutorul unui cuțit în 15 fîșii înguste ( 5, 5, 5). Le ungem cu ulei.  Împletim cosițele ca în imaginile alăturate. După ce am împletit cosița, o fixăm strîns cu degetele de ambele capete.


Le punem punem pe tigaia încinsă generos cu ulei. Nu ne îndepărtăm de tigaie. Le învîrtim cu o furculiță pînă ce devin aurii. După ce s-au prăjit, le punem pe un șervete de hîrtie, apoi le pudrăm sau le scăldăm în sirop.

Bunica recomandă