Dulceață de cireșe

Dulceață de cireșe

Dulceață de cireșe

Cum să treci cu vederea pomii încărcaţi cu cireşe, care parcă te trag de mână şi te roagă să le culegi. Nicidecum nu pot sa-i las să se piardă şi chiar dacă dulceaţa de cireşe o folosesc mai puţin,eu nu ratez ocazia să pun în borcane tot ce frumos a rodit,căci iarna totul prinde bine. Am făcut această dulceaţă, aşa cum am văzut  că o făcea mama mea şi am să vă descriu tot procesul în cele mai mici detalii, căci mie îmi place să văd în final farfuria plină cu cireşe întregi, frumoase la culoare şi cu un gust fin.

Ingrediente: 5 kg cireşe (nu tare dulci,chiar puţin acrişoare sunt), 4 kg.zahăr, 2 lămîi sau 3,4 gr.sare de lămâie.

Spălăm cireşele în cîteva ape, înlăturăm codiţele şi sîmburii cu un bold pentru ca fructul să rămînă întreg.

Punem cireşele într-un vas care nu lipeşte, le presurăm cu zahăr şi le lăsăm 3,4 ore să stee în zahăr, ca să sloboadă sucul din ele.

Punem vasul pe foc. Focul trebuie să fie mic,deoarece e nevoie ca zahărul lăsat la fundul vasului să se topeascà treptat. Lăsăm cireşele să fiarbă timp de 30 min.după care stingem focul şi lăsăm dulceaţa să se răceasca .

Iarăşi punem vasul pe foc şi fierbem dulceaţa 30 min.(focul mic ) Aceeaşi acţiune o repetăm pînă dulceaţa începe a se lega.

Verificăm dacă dulceaţa este gata: Punem o lingură de dulceaţă răcorită într-o farfurie şi o punem la rece în frigider pe 30 min.Dacă siropul nu se mai prelinge pe farfurie,dar stă fuxat este clar că dulceaţa noastră este gata.

Acuma vreau să vă zic cum putem obţine culoarea dorită a cireşilor alb-roz. Am făcut din aceleaşi cireşe 2 feluri(ca culoare) de dulceaţă. O culoare roşie aprinsă şi una intunecată spre negru.

SECRETUL? Am împărţit cireşele gata presurate cu zahăr în 2 părţi.În una am mai adăugat 500 gr.zahăr şi le-am fiert exact ca în reţetă ,numai că mai puţin timp,deoarece peste 2 perioade am observat că dulceaţa uşor se închiagă.Am stors jumătate de lămâie,am lăsat să fiarbă 1,2 min.şi am oprit focul. Am vetificat consistenţa punînd puţină dulceaţa la rece, după care am pornit focul ,am infierbîntat-o şi am pus-o în borcanele sterilizate din timp şi am închis-o ermetic (capacele fierte 2,3 min.)

A doua parte rămasă am fiert-o pe perioade pînă la gata, dar puţin timpul de fierbere a fost diferit, deoarece s-a închegat puţin mai greu, evident că şi la culoare s-au primit mai întunecate, deoarece au stat la foc mai mult timp. Adăugăm suc de lămâie ca în prima parte.

Ambele feluri, însă, sunt foarte gustoase, aromate, întreguţe şi frumos colorate.

Dulceaţa este gata şi o putem folosi pentru diferite copturi, la ceai, terciuri.

Poftă bună!!!




Bunica recomandă