Dulceață de gutui
Este ultima dulceață pe care gospodinele o fac la sfîrșit de toamnă. Așa cum țin mult la rețetele clasice, nu voi schimba nimic nici în această rețetă. Vreau să-i simt gustul aromat și delicat al gutuilor, căci etse incomparabil. Așa o fac de ani... Am făcut dulceață din 10 kg gutui, rețeta am să o scriu pentru 1 kg gutui gata curățati și tăiați cubulețe. Urmăriți pașii pe care i-am urmat.
Ingrediente: 1 kg gutui tăiat cubulețe, 800 gr zahăr, sucul la o jumătate lămîie opțional.
Turnăm zahărul peste cubulețele de gutui. Amestecăm și lăsăm pe o noapte să elimine sucul.
A doua zi punem gutuii la fiert, foc mic. Dacă gutuii au eliminat puțin suc, turnăm peste ei 100 ml apă și lăsăm să fiarbă timp de 10-15 min, după care oprim focul. Lăsăm gutuii să se răcească și iarăși îi punem la foc. Peste 15 min, iarăși stingem focul. A 3 oară lăsăm gutuii să fiarbă mai mult ( 30-35 min). Așadar, procedura o repetăm de 3 ori. Închidem gutuii în borcane strîns ermetic.