Dulceață de trandafir

Dulceață de trandafir

                                                           Dulceață din trandafir

Dulceața din trandafir este cea mai parfumata si mai delicata dulceata.Anul acesta avem roada bogata de trandafiri,deaceea tocmai acum e momentul sa ne umplem borcanele, pentru ca mai apoi sa savuram din parfumul deliciilor pregatite cu ea.De obicei,o pregatesc doar amestecata cu zahar,dar asa cum ploile ne dau bataie de cap,trandafirii sunt prea imbibati cu apa pentru a obtine un rezultat bun.Asadar,am hotarit sa o fac in alt mod.

Ingrediente:500 gr.petale de trandafir,500 gr.zahar,sucul de la 1 lamaie mare sau 5 gr.sare de lămâie.

Mod de preparare :Sub getul cu apa rece clatim fiecare floare si le punem cu coronita in jos pe un servetel uscat sa se usuce putin.Desprindem petalele de pe floare si le punem intr-un vas care nu lipeste.

Stoarcem lamaia peste petale , punem zaharul si,cu mina,strivim petalele.Lasam petalele pe 1 -2 ora sa sloboada sucul lor,dupa care le punem la fiert.

Fierbem dulceata 25-30 min.pina incepe a se lega.Nu ne indepartam pe mult timp de aragaz,caci trebuie sa amestecam dulceata.Dulceata gata o punem in borcane curate si o inchidem ermetic sau o pastram in frigider.

Şi dacă ,totuşi,optaţi pentru varianta de dulceaţă proaspătă,atunci punem proportia de 1/1 ,Deci punem 1 kg petale de trandafir (trecute prin getul de apă rece,uscate) +1kg.zahăr.Frecăm petalele cu zahărul,după care stoarcem sucul de la 1 lămâie peste ele.Punem dulceaţa în borcane uscate,punem capacul de plastic sau metal şi o păstrăm în frigider.Se păstrează şi 2 ani .

O altă metodă :1 litru de apă,1 kg.zahăr punem la fiert pe 10-15 min.pînă uşor începe a se lega,după care punem petalele de trandafir(200-300 gr.).Lăsăm să fiarbă 5 min.Stingem focul,lăsăm să se răceasca,după care repetăm acţiunea.Adăugăm 5 gr.sare de lămâie ,amestecăm,punem în borcane sterilizate ,închidem ermetic.

Dulceaţa de trandafir o folosim ca umplutură pentru diferite dulciuri.

Pofta buna!!!
Bunica recomandă