Mușuroi de furnici ca la bunica...

Mușuroi de furnici ca la bunica...

Mușuroi de furnici

Şi dacă mereu îl făceam cu lapte condensat fiert, folosind biscuiţii din comerţ, astăzi am făcut acest tort cu totul altfel şi rezultatul este unul peste aşteptările mele, căci este un tort foarte gustos, crocant cu multe nuci şi gust de ciocolată, adevărat deliciu, nemaivorbind că este cu mult mai sănătos decît cel pe care îl făceam cu cremă din comerţ. Acest tort se face rapid, chiar mai rapid decît un tort cu foi, dar la gust nu cedează cu nimic în faţa unui alt tort, avînd specificul lui, plusul fiind, că se păstreaza in frigider mai mult timp (5-7 zile) acoperit cu peliculă alimentară şi îl putem mînca fără frică. Aşadar,urmăriţi reţeta pas cu pas.

Ingrediente-aluat: 150 ml.ulei rafinat, 100 ml.lapte, 100 gr.zahăr, 0,5 linguriţă praf de copt( 3 gr.), 1 linguriţă (5 gr.) zahăr vanilat, 400-450 gr. făină.

Ingrediente cremă: 150 ml.lapte, 100 gr.zahăr, 100 gr.unt, 100-120 gr.miez de nuci,100 gr.miere artificială,2 linguri de cacao, 1 plic zahăr vanilat(10 gr.)

Preventiv miezul de nuci îl prăjim uşor,la foc mic, pe tigaia uscată cîteva minute.


Amestecăm ingredientele pentru aluat şi frămîntăm.Aluatul va fi unul fărămicios. Punem aluatul pe 30 min.in frigider sa se răcească.


Trecem aluatul prin maşina de tocat carne şi îl coacem t.de 10-15 min. 180 gr. în cuptorul înfierbîntat din timp.


Desparţim fărămiturile dacă s-au lipit.

Pregătim crema. Într-un vas amestecăm zahărul cu cacao şi zahărul vanilat. Cîte puțin incorporăm acest amestec în laptele rece. Punem amestecul într-un ceaunel. Lăsăm 2-3 minute să fiarbă. Adăugăm mierea și untul. Amestecăm bine. Lăsăm crema să fiarbă încă 2-3 minute, după care adăugăm  miezul de nuci mărunțit. Crema iarăși va fierbe 2-3 minute. Stingem focul și lăsăm crema puţin să se răcească .



În crema încă caldă adăugăm fărămiturile de biscuiţi,uşor amestecăm.

Ungem uşor cu ulei fără miros platoul,punem compoziţia şi îi dăm forma respectivă ,apăsînd îndesat şi strîngînd cu mâina tortul ca să se lege bine.Mâina cu mănusă pe ea o ungem cu ulei ca să nu se lipească de tort.

Punem tortul gata pe 2,3 ore în frigider,după care putem savura din el.Poftă bună!Dacă doriţi un tort mai mare pentru o sărbătoare ,faceţi doua porţii.Vă asigur că îl veţi îndrăgi neapărat!



Bunica recomandă


Tort Evreiesc
Tort Evreiesc

Citește
Tort cu blat din albușuri și cremă de smîntînă
Tort cu blat din albușuri și cremă de smîntînă

Folosim albușurile rămase în prepararea unui tort simplu, dar foarte gustos. Rețetă pentru gospodinele începătoare.

Citește
Tort Lapte de pasăre
Tort Lapte de pasăre

Un desert ce se topește în gură...

Citește
Tort simplu de casă
Tort simplu de casă

Cel mai simplu tort cu cele mai simple ingrediente.

Citește
Mere coapte în aluat
Mere coapte în aluat

Cele mai gustoase mere coapte în aluat...

Citește
Prăjitură din lavaș, brânză și mere
Prăjitură din lavaș, brânză și mere

Prăjitură rapidă din lavaș, multe mere și brânză dulce. Un deliciu adevărat...

Citește
Tort delicios din biscuiți
Tort delicios din biscuiți

Tort din biscuiți... Nici n-ai spune că nu este făcut din foi...

Citește
Tort din biscuiți
Tort din biscuiți

Rapid, gustos și fără efort...

Citește
Tort Ecler cu foi subțiri
Tort Ecler cu foi subțiri

Gust delicat, gingaș și seducător... O felie nu va fi deajuns să-i savurați gustul...

Citește
Ruladă dulce cu cremă de unt
Ruladă dulce cu cremă de unt

Simplu, fin și gustos...

Citește
Desert din jeleu cu fructe
Desert din jeleu cu fructe

Desert răcoritor pe timpul călduros...

Citește
Tort Poveste
Tort Poveste

Tortul tinereței noastre...

Citește