Napoleon foios cu foi fine

Napoleon foios cu foi fine

Tort Napoleon

 Cel mai iubit și mult așteptat tort la noi în familie este Napoleonul. Fără de el nu este sărbătoare în casă. Îl preferăm întrucît nu este prea dulce. Vă prezint astăzi o variantă a acestui tort delicios ce are un mod de preparare ușor. Foile sunt fine și foioase. Aluatul nu necesită frămîntare, nu vom avea nevoie de anumite etape pentru a obține un aluat foios. Nu vom unge aluatul cu unt. Totul se face în cel mai simplu mod. Am folosit crema ca pentru toate torturile Napoleon de pe blogul nostru. Pentru noi este o cremă specială, acea pe care o făceau  cîndva mamele noastre. Crema va ajunge și pentru exteriorul tortului, dar vrînd să fac un decor mai special, l-am învelit cu frișcă. Urmăriți în continuare ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente ( toate ingredientele trebuie să fie reci): 300 gr unt rece ( de un procent mai mic de grăsime), 100 gr apă rece, 1 gălbenuș rece, 0,25 linguriță sare, 1 lingură oțet, 450 gr făină.

Ингредиенты ( все ингредиенты должны быть холодными): 300 гр холодного сливочного масла, 100 гр холоднои́ воды, 1 желток, 0.25 ч.л. соли, 1 с.л. уксус, 450 гр муки.

Pe masa de lucru vom presura făina. Vom pune toată făina. Vom rade prin răzătoare untul rece ( s-ar putea să fie și înghețat). 

Сыпим на рабочем столе муку. Натираem холодное масло (оно может быть замороженым).

Amestecăm făina cu untul. 

Смешиваем муку с маслом.


Într-un vas amestecăm apa cu gălbenușul, oțetul și sarea.

В миске смешиваем воду с желтком, уксусом и солью.

Facem compoziția grămadă. Facem înăuntru o gaură. Aici turtăm amestecul din apă. Nu frămîntăm aluatul. Ne stărui să-l amestecăm cu mâinile și să-l lipim, formînd o cocă de aluat neuniformă. Totuși fiți atente ca făina să fie omogenizată în amestec. Dacă simțim că aluatul necesită făină, putem adăuga încă vreo 20 gr.

Ставим масло в муку и по чуть-чуть наливаем смесь из воды. Тесто не вымешиваем, а собираем в кучу. Ставим тесто в холодильник на ночь или на несколько часов.



Punem coca de aluat în peliculă și o punem în frigider pe 3 ore. Eu am lăsat-o peste noapte în frigider. Scoatem coca de aluat și o divizăm în 8 bile egale. Nu frămîntăm bilele, ci le puțin le dăm formă. Le acoperim și le dăm în frigider pe 30 min.

Делим тесто на 8 частей. Шарики не вымешиваются. Ставим их в холодильник и роскатываем коржики по очереди.

Peste 30 min, putem modela foile. Întindem fiecare foaie pe hîrtie pentru copt. Dedesupt presurăm făină. Întindem foile de 20 cm în diametru. După ce am întins foaia, o ridicăm ușor cu mâinile ca la tăiere marginile să fie uniforme. Punem o farfurie și încercuim cu un cuțit foaia. O găurim cu o furculiță. Vom obține 8 foi. Le coacem în cuptorul supraîncălzit la 200C, pînă la 10 min. Se coc numai pe o parte. Nu va depărtați de la cuptor, verificați mereu dacă foaia s-a rumenit puțin. Marginile le coacem pentru a decora tortul cu ele.

Роскатываем коржики на пергаментной бумаги с диаметром 20 см. Ставим тарелку и делаем круг. Печем коржи только на одну сторону на 200С, до 10 минут. Остатки печем для украшения торта.


Ingrediente crema: 1 litru lapte , 6 gălbenușuri de ouă, 6 linguri pline cu faină de grîu, 1 pahar (250 gr) zahar, 200 gr. unt, 1 plic zahar vanilat .

Крем: 1 л.молока,1 стакан (на 250 гр.)сахара,6 желтков,6 ложек полных муки,200 гр.масла, ванилин.

Mod de preparare cremă: din 1 litru de lapte luam 1 pahar și amestecam cu făina (cîte puțin). Galbenușurile le batem cu zaharul. Restul laptelui (750 ml) îl punem in ceaun la fiert. Cînd laptele e călduț, adăugăm compoziția (lapte+faina) cîte puțin si continuam sa mestecam. Cind compoziția începe a se ingroșa ,adăugăm și gălbenușurile batute,zaharul vanilat. Cînd începe compoziția a fierbe,adăugăm untul de temperatura camerei, amestecînd mai forțat ,încontinuu și stingem focul. Ridicăm ceaunul de pe foc, lăsăm 2 minute să se răcorească și direct pe crema punem pelicula alimentară. Lăsăm crema să se răcească. După ce crema s-a racit, o batem vreo 3-5 min cu mixerul.

Крем: ставим  молоко в посуду, которая не прилипает. Добавляем сахар и хорошо вымешиваем. Берем 250 гр.молока из 1 л .в другую посуду, ставим желтки и хорошо взбиваем, добавляем муку и венчиком хорошо вымешиваем чтобы не было комочков.Отправляем смесь в чаун с молоком. Ставим чаун на огонь и продолжаем вымешивать пока крем не закипит. Снимаем чаун с плиты, добавляем масло сливочное и ванилин.

Ansamblăm tortul. Punem pe fiecare foie cremă. Cremă trebuie să ajungă și pentru exteriorul tortului. Eu l-am acoperit cu frișcă bătută pentru a face un decor mai deosebit. Mărunțim marginile foilor. Presurăm cu ele suprafața și marginile tortului.

Собираем торт. Смазываем каждый корж кремом. Оставляем тортик на 1 час при комнотной темп.чтобы лучше пропитался, а потом уберем в холодильник на 10 часов. Приятного опетита!

Punem tortul în frigider pe noapte pentru ca să se înmoaie. Tortul este gata. Poftă bună.




Bunica recomandă


Frigărui
Frigărui

Frigărui de porc cu marinadă tradițională armenească

Citește
Pilaf de orez
Pilaf de orez

Pilaf Uzbec

Citește
Costițe la grătar
Costițe la grătar

Costițe la grătar cu sos dulce

Citește
Pește la grătar
Pește la grătar

Pește carp foarte suculent umplut la grătar

Citește
Rulica la grătar
Rulica la grătar

Rulica- picior de porc fiert în bere și copt la grătar

Citește