Prăjitura Cremșnit

Prăjitura Cremșnit

Cremșnit

 Această prăjitură este cunoscută cu numele de Cremeschnette, Cremeș, Crempita, Cremsnita. Originea exactă nu este cunoscută, dar fiecare țară a adaptat rețeta ecestui desert după preferințele proprii. Unii patiseri folosesc doar o singură cremă, cea de vanilie. Alții au adăugat două tipuri de creme. Cert este faptul că, ambele creme sunt atît de fine, încît se topesc în gură. Aluatul este foietaj făcut în condiții de casă. Modul de preparare este unul mediu, deaceea nu veți găsi dificultăți în prepararea acestui desert minunat. Chiar dacă timpul de preparare este un pic mai îndelungat, vă asigur că veți rămîne încîntați de această prăjitură minunată. Urmăriți în continuare ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente aluat: 200 gr margarină sau unt cu un procent mic de grăsime ( rece sau chiar înghețat), 200 gr smântână, 1 ou, 270 gr făină, 0, 25 linguriță de sare.

Ingrediente cremă de vanilie: 500 gr lapte, 180 gr zahăr, 2 ouă, 40 gr amidon de cartof sau porumb, 100 gr unt, 100 gr apă, 10 gr jelatină, 1 plic zahăr vanilat.

Ingrediente cremă de frișcă: 500 gr frișcă de 33% grăsime, 80 gr zahăr pudră, 100 ml apă, 20 gr jelatină.

Etape aluat. Presurăm pe masa de lucru făina. Trecem prin răzătoare margarina sau untul înghețat. Cu mâinile amestecăm cele două ingrediente astfel încît untul să nu se topească. Într-o farfurie amestecăm smântâna cu oul și sarea, pe care le adăugăm în amestecul de făină. Adunăm atent aluatul, dar nu-l frămîntăm pentru a rămîne bucățile de unt întregi. Modelăm o cocă de aluat moale pe masa presurată cu făină. Punem coca de aluat în frigider pe 1 oră.Peste 1 oră divizăm coca de aluat în două.

Fiecare cocă de aluat o întindem în formă pătrată aproximativ de 25*35 cm . Aceasta va fi mărimea tavei. Mărimea exactă a foii o vom tăia după ce vom scoate foaia din cuptor. Coacem ambele foi în cuptorul supraîncălzit la 180C, timp de 10- 15 min doar pe o parte. Foile pentru prăjitură sunt gata. 


Etape crema de vanilie. Punem într-un ceaunel 400 ml lapte la fiert. Într-un alt vas batem ouăle cu zahărul, cele 100 ml lapte rămase și amidonul. Cînd laptele a început să fiarbă, adăugăm aici compoziția din ouă amestecînd încontinuu. Cînd amestecul s-a îngroșat, stingem focul și punem la suprafață o peliculă. Dăm crema la frigider. 


După crema s-a răcit, adăugăm aici untul de temperatura camerei. Batem crema cu mixerul. 

Pregătim jelatina. Punem jelatina împreună cu apa să se înmoaie 10 min. Peste 10 min o punem pe baie de aburi pînă se va omogeniza. O adăugăm treptat în cremă, bătînd-o cu mixerul la viteză mare.

În tava ( 25*35cm) în care vom asambla prăjitura, vom așterne o peliculă alimentară. Vom pune prima foaie, vom pune crema. Vom da tava la frigider, pînă crema se va întări.


Etape crema de frișcă. Batem frișca cu zahărul pudră pănă obținem o cremă solidă. Pregătim jelatina. Punem jelatina împreună cu apa să se înmoaie 10 min. Peste 10 min o punem pe baie de aburi pînă se va omogeniza. O adăugăm treptat în crema de frișcă, bătînd-o cu mixerul la viteză mare.

O punem pe prima cremă, o nivelăm ușor cu o spatulă, apoi punem a doua foaie. Dăm iarăși prăjitura în frigider pe cîteva ore pînă crema va obține consistență solidă.Prăjitura este gata. O scoatem atent din tavă, trăgînd de peliculă pe ambele margini. O tăiem la dorință și o pudrăm.

Poftă bună.Bunica recomandă