Tort ,,De la Lidia"

Tort ,,De la Lidia "

                                                                      Tort ,,De la Lidia "

Atît timp cît traim, căutăm ceva nou, interesant... ceva care sa te bucure ca rezultat. Eu niciodata nu mă opresc in ,,drumul bucatariei" și chiar daca nu reușesc din prima, tot atunci, imediat....o iau de la inceput .Așa a fost, dragi gospodine, cu acest tort pe care l-am numit,,Lidia ". Mi-a ,,furat" o zi din timpul meu scump pînă cînd am ajuns la o rețeta și un rezultat reușit, dar a meritat..!!!Ar fi fost mai simplu dacă folosesc ingrediente scumpe, care vreai nu vreai obții un rezultat frumos,dar.....eu mereu optez pentru ingredientele ieftine, simple și accesibile pentru fiecare gospodina. Optez pentru ceva simplu, de casa, deoarece avem și categorii de persoane care, poate, nu pot să-și permită ceva mai scump, dar pofta ai, dorința este mare! Așadar, dragi vizitatori, dragi gospodine, să vă scriu ce ingrediente am folosit eu pentru acest tort fin la gust, delicios și simplu de facut....

Ingrediente: 4 oua,4 linguri de smîntîna 25% grăsime, 1 pahar de zahăr (200 gr.paharul), 0,5 linguriță de sare,50 gr.unt, 1 plic zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, făina cît cuprinde (la inceput puneti 2 pahare de 200 gr.,iar mai apoi mai adaugați la necesitate...Iată acestea sunt ingredientele folosite pentru foile tortului. Și,interesant este, că chiar din start se pun toate împreună, nici un efort și pierdere de timp pentru a amesteca ceva aparte...Accentuez doar,că untul și oule sa fie de t.camerei.

Din ingredientele enumerate în rețeta facem o coca de aluat molcuță, dar ușor să se desprinda de pe mîni. Aluatul îl punem pe 20 min., acoperit, să se odihnească.

Din aluatul obtinut facem 9 bilute,pe care le acoperim sa se odihneasca si ele 10 min.

Fiecate biluta o intindem de marimea unei farfurii cu diametrul de 24 cm.Foitele trebuie intinse subtiri ca foaia pentru coltunasi.Inainte de a intinde biluta presuram putina faina pe masa de lucru.Aluatul se intinde usor si nu e capricios.

Foile se coc pe tigaie pe o parte si pe cealalta la foc mediu periodic mai intorcindu-le..Cind foaia e coapta imediat cu o farfurie (22 de cm.in diametru) ii dam forma.Facem lucrul acesta cit foaia este fierbinte.Marginile ramase le puteti folosi pentru a orna partile tortului.

Crema :800 ml.smintina grasa (eu am folosit smintina cu 25 % grasime),300 gr.zahar (puteti folosi mai putin sau mai mult,depinde cit de dulce iubiti),1-2 plicuri zahar vanilat,1 borcan de 600 gr.visine in suc propriu.

Asamblam tortul.Punem 2 linguri de crema in platou si le intindem cu spatula .Punem prima turtita.Ungem turta cu crema si peste ea punem visina.Fiecare turtita o ungem si pe partea de jos,dar doar 1,2 linguri de crema.Repetam procedura pina la gata.



Aici am pregatit o crema pentru a orna tortul.Am folosit :2galbenusuri de ou,2 linguri de smintina de 25% (puteti folosi si lapte),50 gr.zahar,1 lingurita zahar vanilat,50 gr.unt.

Mod de preparare:Punem intr-un vas emalaiat galbenusul de ou si zaharul,smintina,zaharul vanilat si le amestecam bine,bine pina la spuma.Punem vasul la baia cu aburi,amestecind incontinuu pina compozitia se ingroasa.Racim bine compozitia.Untul il mixam cu mixerul si cite putin adaugam crema racita .Mixam pina crema devine usoara si pufoasa.Punem crema obtinuta pe 20 min.la rece,dupa care o putem folosi.


Puteti orna tortul la dorinta,dar acest tort cere fructe cu gust acrisor,amarui.O asociere exstraordinar de buna,gust deosebit si delicat.Am folosit fructe congelate.Tortul gata il punem pe o zi sau o noapte la frigider ca sa se inmoaie bine...



Pofta buna,dragi vizitatori !!!Sper sa va placa tortul Lidiei si sa ii bucurati pe cei dragi cu un desert atit de simplu,dar delicios....Spor la treaba..!❤