Tort din miere și lapte pe tigaie

Tort din miere și lapte pe tigaie

Tort din miere și lapte

Acest tort este deosebit prin ingredientele simple pe care o godpodină atît de la oraş,cît şi de la sat le are în casă,prin faptul că nu ne ia mult din timpul preţios pe care îl avem, prin faptul că îl pot pregăti şi gospodinele care nu au cuptor în casă, căci se foile se coc pe tigaie, iar de gust nici nu vă mai scriu. Vreau să vă zic,ca chiar se topeşte în gură. Urmăriţi reţeta.

Reţeta foilor: 1 lingură plină de miere artificială (puteţi folosi şi miere naturală),1ou,180 gr.zahăr (1pahar de 200 ml), 50 gr.unt (puteţi folosi şi margarină), 4 linguri de lapte, 3 gr.bicarbonat de sodiu (aproape o linguriţă rasă), 2 pahare de făină (paharul de 200 ml.) ,la cîntar vom pune 300 gr.

Crema: 700 gr.smîntînă de casă (puteţi folosi şi din comerţ,dar cu un procent ridicat de grăsime (25-35 ,%),100-150 gr.zahăr(depinde cît de dulce mîncaţi)1plic zahăr vanilat, fructe (vişine,zmeură,căpşuni) opţional. Batem ingredientele cu mixerul doar 2-3 min, dar sa fiți atente ca crema să nu se taie din cauza grăsimii smântânii. Așa că batem crema 1 minută, ne oprim , o verificăm și dacă va fi necesar o mai mixăm.Dacă doriţi un rezultat bun la cremă ,puneţi smîntîna preventiv într-o bucată de tifon ,pe cîteva ore, să se scurgă.

Mod de preparare a foilor: punem într-un vas urmatoarele ingrediente: mierea, zahărul, oul, untul, laptele şi îl punem la baia cu aburi. Amestecăm pînă se dizolvă zahărul, dar amestecul să nu fiarbă. Ridicăm vasul, punem bicarbonatul de sodiu şi amestecăm.Adăugăm faina. Amestecăm şi frămîntăm. Aluatul va fi moale şi lipicios, dar să nu vă deranjeze acest lucru, îşi revine, căci îl punem în frigider pe 1 oră acoperit cu o peliculă.

Pregătim masa de lucru. Punem intr-un colţ de masă 2 pahare de făină şi presuram bine locul unde vom lucra. Punem aluatul din frigider şi adăugăm făină pînă va deveni uşor de modelat.

Împărţim aluatul în 7,8 bucăţi proporţionale şi facem biluţe.

Fiecare biluţă o întindem pe masa bine presurată cu făină. Nu ne staruim să aibă o formă perfectă, căci le vom tăia imediat cînd le vom ridica din tigaie. Lucrul acesta îl vom face cît foile sunt fierbinţi, fierbinţi.


Asamblăm tortul. Ungem cu puţină cremă fiecare foaie şi pe partea opusă.

Tortul gata asamblat îl lăsăm să stee pe masă 1 oră, după care îl punem sa se înmoaie pe o noapte în frigider.

Poftă bună!


Bunica recomandă