Tort Evreiesc

Tort Evreiesc

                                                    Tort Evreiesc

Este tortul pe care îl fac de prin anii ' 80, cînd devenisem și eu gospodină. Se face foarte și foarte repede, deoarece foile nu necesită mult timp la coacere, ele cacilindu-se subțire, subțire, ca mai apoi, după ce tortul uns e gata,se topește în gură nu alta. Ingredientele simple, accesibile fiecarui dintre noi, așa și te îndeamnă să te apuci de treabă. Nu cred ca cineva ar putea eșua, căci tot ce trebuie să faceți ,este, să citiți atent rețeta  și să fiți atente cu privire la unele detalii care vor influiența textura aluatului. Așadar, urmăriți rețeta și modul de preparare.

Ingrediente aluat: 1 pahar de smântînă de casă(paharul de 200 gr.) 1 pahar de zahăr, 2 linguri pline de cacao, făină 410 - 450 gr., 1 linguriță bicarbonat de sodiu.Dacă smântâna e din comerţ şi e mai lichidă veţi avea nevoie de cîteva grame de făină mai mult.Smântâna din comerţ să fie cu cel mai înalt procent de grăsime.

Crema: 800 gr.smântînă de casă ,200 gr.zahar, 1 plic zahăr vanilat, 1 borcan de 600 gr.vișine în suc propriu .

Mod de preparare: Batem smântîna cu zaharul pînă obținem o crema (neapărat crema pufoasă să fie, dacă doriți ca tortul să se topească in gură). Bicarbonatul de sodiu îl stingem cu puțin suc de lamâie, cacaoa o punem în făină și o cernem. Cîte puțin punem făina în smântîna și amestecăm. Aluatul va fi la început lipicios, dar frămîntăm pînă se va desprinde de pe mâini. Folosim și puțină făină pe masă, dar puțin de tot ca să nu batem aluatul. Aluatul gata îl punem în peliculă și îl punem în frigider pe 3,4 ore să se odihnească, după care îl scoatem din frigider și îl lăsăm să se odihnească încă 1 oră pe masă.


Împărțim aluatul în 8 părți egale și facem biluțe. Lăsăm biluțele să se odihnească acoperite cu un prosop.Dupa modelarea foilor va ramine aluat din care veti face inca o foaie.

Întindem foaia subțire, subțire și o găurim cu cuțitul.

Cuptorul îl înfierbîntăm din timp și coacem foile. Foile se coc foarte repede (2,3 min.).

Asamblăm tortul. Foile se ung cu puțină cremă și pe partea de jos. Pe fiecare foaie punem și vișine.


Tortul gata asamblat îl punem pe 2 ore în frigider după care îl ornîm cu ciocolată neagră prin parți, iar în mijloc ciocolată albă și vișine congelate sau proaspete. Lăsăm în frigider tortul să se înmoaie pe 8 ore. Eu l-am lăsat pe o noapte și a doua zi cei dragi îl înghițeau nemestecat.
Bunica recomandă