Tort Lapte de pasăre

Tort Lapte de pasăre

                                                      Tort Lapte de pasăre

 Este cel mai fin, aerat și delicios desert pe care l-am mîncat vreodată. Combinația de sufleu și blatul ce îl susține este divin. De fiecare dată vroiam să încerc prepararea acestui desert, dar parcă nu aveam curajul. Văzînd multitudinea de ingrediente, îmi era frică să-l pregătesc, dar încercarea nu a fost una zadarnică. Am obținut un tort mega-gustos cu o textură gingașă și deosebită. Urmăriți în continuare ingredientele și modul de preparare.

 Ingrediente blat: 2 ouă, 80 gr zahăr, 80 gr făină, 0,5 linguriță praf de copt.

Ingrediente cremă: 20 gr gelatină, apă fiartă rece-75 ml, 6 ouă, 150 gr zahăr, 150 gr unt de temperatura camerei ( 82%), 100ml lapte, 25 gr făină, 0,5 linguriță zahăr vanilat.

Ingrediente glazură: 80 gr ciocolată , 50 gr unt.

Pregătim mai întîi blatul. Vom avea nevoie de un vas în care vom bate ouăle cu zahărul pînă la o spumă densă ( 10 minute). Vom amesteca făina cu praful de copt și o vom incorpora treptat în compoziția de ouă, amestecînd de sus în jos cu o spatulă. Punem aluatul în tava ( 19 sau 21 cm) tapetată cu hîrtie.

Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 20-25 min. Lăsăm blatul să se răcească.

Între timp pregătim crema. Separăm galbenușurile de albușuri. Punem gălbenușurile într-un vas. Adăugăm aici jumătate din zahăr, zahărul vanilat, făina și laptele. Amestecăm bine cu mixerul. Punem compoziția la fiert la foc mic, amestecînd încontinuu. Cînd compoziția s-a îngroșat, punem pe suprafață o peliculă și lăsăm să se răcească. Dacă compoziția va avea cîteva cocolașe, să nu ne îngrijorăm, după răcire vom bate bine și cocolașele vor dispărea.


Batem cu mixerul compoziția din gălbenușuri. Adăugăm treptat untul. batem bine cu mixerul.

Punem gelatina cu cele 75 ml apă pe baia de aburi. O amestecăm treptat. Cînd gelatina s-a dizolvat, stingem focul, dar nu o luam de pe vas ca să nu se întărească.

Batem albușurile în alt vas cu cealaltă jumătate din zahăr (10 min- pînă la o spumă densă).  Bătînd la o viteză maximă, adăugăm treptat jelatina. Tot aici incorporăm și crema din gălbenușuri. Mixăm bine crema. 

Punem blatul într-un cerc pentru copt. Pereții îi tapetăm cu hîrtie de copt. Însiropăm blatul cu vreo 150ml apă+ 1 lingură zahăr sau suc.

Turnăm deasupra crema. Punem cercul în frigider.

Peste 2 ore întindem cu o lingură deasupra glazura de ciocolată. Ciocolata împreună cu untul le topum la baia de aburi. Peste încă 1 oră putem servi tortul. Laptele de pasăre este gata. Se servește cu o ceașcă de cafea sau ceai.


Bunica recomandă