Tort Napoleon cu foi subțiri

Tort Napoleon cu foi subțiri

                                                                  Tort Napoleon

Ingrediente foi: 200 gr unt de temperatura camerei, 500-550 gr făină, 100 ml apă, 1 lingură oțet ( 6%), 1 ou, 1 praf de sare.

Ingrediente cremă: 1 litru lapte , 6 gălbenușuri de ouă, 6 linguri pline cu faină de grîu ,1 pahar (250 gr) zahar, 200 gr. unt, 1 plic zahar vanilat .

Mod de preparare foi: într-un vas amestecăm apa rece, oțetul, sarea și oul. În alt vas amestecăm untul cu jumătate din făină. Adăugăm compoziția din apă, oțet și ou. Amestecăm și adăugăm trepatat cîte puțin făina. Modelăm o cocă de aluat moale.

O divizăm în 10 bile și le punem la rece pe 1 oră.

Peste 1 oră luăm cîte o bilă și cu ajutorul unui citor, modelăm foaia pe hîrtie pentru copt. Citorim cu făină din abundență o foaie subțire. Procedăm, la fel, cu toate bilele. Foile se modelează și se coc pe rînd. Se coc timp de 5-7 minute pe ambele părți la temperatura de 180C. Facem forma dorită după ce scoatem foaia din cuptor, atît timp cît este fierbinte. În așa fel tortul va avea o formă simetrică. Dar desigur putem modela foile înainte de a le pune în cuptor.

Mod de preparare cremă: Din 1 litru de lapte luam 1 pahar și amestecam cu făina (cîte puțin).Galbenușurile le batem cu zaharul .Restul laptelui (750 ml) îl punem in ceaun la fiert. Cind laptele e călduț, adăugăm compoziția (lapte+faina) cîte puțin si continuam sa mestecam. Cind compoziția începe a se ingroșa ,adăugăm și gălbenușurile batute,zaharul vanilat. Cînd începe compoziția a fierbe,adăugăm untul de temperatura camerei, amestecînd mai forțat ,încontinuu și stingem focul. Ridicăm ceaunul de pe foc, lăsăm 2 minute să se răcorească și direct pe crema punem pelicula alimentară. Lăsăm crema să se răcească.

Ansamblăm tortul. 

Cu marginile rămase facem decorul la exterior.

Punem tortul la rece pe 6-8 ore, după care îl putem servi.

Poftă bună.

Bunica recomandă