Tort Napoleon econom

Tort Napoleon econom

                                            Tort Napoleon econom

Este o vorba în popor: ,,Cît traiești, înveți". Dar eu zic, că cît trăiesc experimentez. Am încercat sî fac un alt Napoleon și am rămas mirată de rezultatul foilor. Niciodată nu m-am gîndit că doar din cîteva ingrediente simple am putea face această ,,minune". Urmăriți, dragi gospodine, etapele și important este să le respectați.

Ingrediente foi: 300 gr.făină calitate superioara, 150 gr.apa de t.camerei, 0,5 linguriță sare.

Ingrediente cremă de vanilie: 750 ml.lapte, 250 gr.zahăr, 6 ouă,1 50 gr.făină, 100 gr.unt.

Ingredientele simple se amestecă și se frămîntă aluatul pînă coca devine netedă. Lăsăm aluatul să se odihnească nu mai mult de 5 min. după care imediat îl întindem pe masa presurată cu făină.

Foaia se întinde pe masa presurată cu făină și se unge cu 100 gr.grăsime pregatită. O împăturim și o punem pe 10 min. în frigider. Apoi aluatul se întinde din nou, se unge cu grăsime, se împăturește și din nou se pune în frigider pe 10 min. Acțiunea se repetă de 3 ori, pînă incorporăm în aluat 300 gr.unt sau margarină.

Aluatul împaturit a 3-a oara îl punem în frigider pe cîteva ore sau chiar pe 20-30 min.(eu l-am lăsat pe noapte din lipsa de timp).

Peste cîteva ore (în acest timp ați putea crema pregati), întindem aluatul subțire și îl tăiem în 4 parți egale, lăsînd puțin din margini pentru ornare.


Tapetăm tava cu hîrtie și punem foile la copt (eu am pus cîte o foaie). Cuptorul îl supraîncălzim din timp și punem tava. Foile se coc repede, deaceea nu ne depărtăm pe mult timp de cuptor.

Crema: într-un ceaunel turnăm 750 gr.lapte, 250 gr.zahar și amestecîm bine. Luam din cantitatea de lapte 100 ml. în alt vas și punem în el 6 ouî bătute și, cîte puțin  incorporăm 150 gr.făină. Amestecîm compoziția bine cu 1 lingură de lemn, o turnăm în laptele din ceaun și stingem focul.

Nu ne îndepărtăm de arăgaz și amestecîm incontinuu pînâ crema incepe a se îngroșa. Se ia crema de pe foc, se pune un plic de vanilie  100 gr.unt și se amestecă bine, bine ca crema să nu aibă cocolașe.

Peste crema fierbinte punem o peliculă alimentară și lăsăm să se răcească.

Asamblam tortul. Vom obține un tort cremos.

Dupa ce am terminat de asamblat tortul ,îl ornăm și îl punem să se înmoaie în frigider pe 8-10 ore.Pofta buna,dragi gospodine!