Tort Poveste

Tort Poveste

                                                               Tort Poveste

Este tortul tinereței nostre... De fiecare dată îl cumpăram din unul și același magazin. Era pur și simplu delicios. Tortul “Poveste” este un desert gingaș cu pandișpan și cremă de unt ce are o notă ușoară de cogniac ce reprezintă siropul blatului. Este o rețetă foarte simplă, ce se prepaă într-un mod rapid. Este foarte delicat și fin...

Ingrediente blat: 4 ouă, 120 gr zahăr, 120 gr făină, jumătate linguriță praf de copt.

Ingrediente cremă: 200 gr unt, 150 gr zahăr, 125 ml lapte, 2 gălbenușuri de ou, 1 lingură cacao.

Ingrediente sirop: 120 gr apă, 100 gr zahăr, 2 linguri cogniac. Se pune la foc apa și zahărul. Cînd începe să fiarbă, se stinge focul. Se răcește. Se adaugă cogniacul.

Mai întîi facem pandișpanul. Se bat albușurile aparte cu jumătate din zahăr pînă capătă o consistență solidă.

Se bat gălbenușurile cu cealaltă jumătate din zahăr pînă ce obțin o culoare albă.

Cu o spatulă atent incorporăm gălbenușurile in albusuri.

Adăugăm treptat faina cernută împreună cu praful de copt. Amestecăm compoziția atent cu o spatulă.

Amestecul de aluat îl turnăm într-o tavă unsă cu unt.

Se dă în cuptorul supraîncălzit la 180 gr.C timp de 25-30 min. Nu se deschide cuptorul în timpul coacerii. Se lasă să se răcească.

Nivelăm cu un cuțit marginile .Pandispanul se taie în 3 părți egale. Le vom însiropa cu siropul pregătit.

Cu marginile rămase vom decora tortul.

Pregătim crema. Se amestecă gălbenușurile cu laptele și zahărul. Se pune pe foc. Din momentul în care va fierbe, se lasă 5 min. Se acoperă cu o peliculă alimentară și se lasă la răcit.


Cînd compoziția din lapte s-a răcit, batem untul cu ajutorul unui mixer. Adăugăm treptat compoziția din lapte. Crema este gata. Vreo 3 linguri din cremă le vom amesteca cu cacao. Cu aceasă cremă vom unge suprafața tortului.

Încorporăm tortul. Ungem fiecare blat cu cremă. Cum am menționat, cu crema de cacao vom unge suprafața tortului. Marginile rămase le vom da prin blender și vom presura marginile. Decorul îl facem după dorință. 


Lăsăm tortul la rece 3-5 ore, după care îl putem servi.


Bunica recomandă