Tort simplu de casă

Tort simplu de casă

                                                      Tort de casă

Este cel mai simplu tort pe care l-am făcut vreodată. Conține ingrediente simple pe care o gospodină le are pe rafturi în bucătărie și în frigider. Nu avem nevoie de prea mult timp pentru a prepara așa bunătate. Rețeta de pandispan o puteți urmări pe blogul nostru. Însă pentru o mai bună înțelegere, o voi mai repeta. 

Ingrediente blat: 5 ouă, 150 gr făină, 150 gr zahăr.

Vom avea nevoie de un vas în care vom pune ouăle împreună cu zahărul. Niciodată nu adaug zahăr treptat, nu adaug nici sare. Bat ouăle reci, nicidecum de temperatura camerei. Peste 10 minute ridic mixerul și văd cum se prelinge aluatul. Dacă aluatul care curge, nu se cufundă brusc în aluatul din vas, înseamnă că ouăle sunt gata pentru a fi amestecate cu făina. Presurăm făina cernută în 3 reprize și amestecăm de sus în jos cu un tel. 

Aluatul îl punem într-o tavă tapetată cu hîrtie (20 cm). Scuturăm ușor tava.Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 25- 30 min. Depinde foarte mult de cuptor. Verificăm pandispanul cu o scobitoare. Să nu ne fie frică să deschidem ușa cuptorului. După ce pandispanul este gata, lăsăm ușa cuptorului puțin deschisă. După ce pandispanul s-a răcit, îl învelim în peliculă alimentară și îl punem în frigider. 

Peste 1-2 ore, pandispanul este gata pentru a fi folosit ca blat pentru tort. Îl tăiem în 3 părți.

Preparăm crema. Pentru cremă vom avea nevoie de următoarele ingrediente:  500 gr lapte , 3 gălbenușuri de ouă, 3 linguri pline cu faină de grîu, 4 linguri de cacao, 150 gr zahar, 200 gr lapte condensat fiert, 1 plic zahar vanilat .

ETAPE: Din 500 ml de lapte luam 200gr și amestecam cu făina (cîte puțin). Galbenușurile le batem cu zaharul. Restul laptelui (400 ml) îl punem in ceaun la fiert. Cînd laptele e călduț, adăugăm compoziția (lapte+faina) cîte puțin si continuam sa amestecăm. Cînd compoziția începe a se ingroșa ,adăugăm și gălbenușurile batute,zaharul vanilat. Ridicăm ceaunul de pe foc, lăsăm 2 minute să se răcorească și direct pe crema punem pelicula alimentară. Lăsăm crema să se răcească. Cînd crema e rece, adăugăm în ea laptele condensat și amestecăm bine cu mixerul.

Pregătim un sirop pentru a însiropa plăcile. Amestecăm 200ml apă+ 1 lingură de miere. Putem adăuga opțional 1 lingură de cogniac. Însiropăm plăcile.

Ansamblăm tortul. Ungem generos plăcile cu cremă. Exteriorul la fel îl ungem. Presurăm suprafața cu miez de nuci sau alune.

Punem tortul la rece pe 2-3 ore după care îl putem servi.

Bunica recomandă