Tort Smîntînel

Tort Smîntînel

                                                                       Smântânel

Nu în zadar i se spune Smântânel... Foile și crema sunt pe bază de smântână. Da, putem înlocui crema cu una pe care o preferăm, dar gustul acrițor de smântână îi oferă o notă deosebită și gingașă. Așadar, dacă aveți mai multă smântână în frigider și nu știți ce să preparați gustos din ea, eu vă recomand acest tort pe bază de smântână.

Ingrediente foi: 250 gr smîntînă de 20 % grăsime, 200 gr zahăr, 1 ou, 1 linguriță praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, 500 gr făină.

Amestecăm într-un vas smîntîna cu zahărul pînă ce zahărul se va omogeniza. Adăugăm oul bătut și zahărul vanilat.

Amestecăm compoziția,adăugăm praful de copt, după care punem treptat făina. Aluatul trebuie să fie moale și să se lipească puțin de mîni. În așa fel, foile vor fi moi și puhave.

Proporționăm aluatul în 10-12 părți. 

Pentru a modela foile, vom avea nevoie de hîrtie de copt. Presurăm pe hîrtie făină ( aproximatin o mînă de făină pentru a ne fi mai ușor să cacelim foaia) și o întindem cu citorul cît de subțire posibil. Deasupra foii , la fel presurăm făină. 

Punem foaia în cuprorul supraîncălzit la 180C, aproximativ 5 min. Foaia nu trebuie să fie rumenă. Ea trebuie să fie albă ,dar crescută. La fel procedăm cu restul foilor. Dăm formă foilor după ce le scoatem din cuptor ( fierbinți), atît timp cît sunt moi. Mărimea foii- 23 cm. Cu o perie, înlăturăm făina rămasă.Pentru cremă vom avea nevoie de 800 gr-1 kg smîntînă cu un procent înalt de grăsime+ 300 gr zahăr pudra ( dar puteți pune zahăr după gust)+ 1 plic zahăr vanilat. Batem îngredientele pentru cremă.

Ungem foile generos cu cremă. Între straturi punem vișine, căpșune, miez de nuci sau orice fruct la dorință. Se poate și fără fructe. Incorporăm tortul. 

Decorul îl facem la dorință și după imaginația noastră.

Lăsăm tortul în frigider pe 6-8 ore, după care îl putem servi.

Poftă bună...
Bunica recomandă