Tort Spartac Bunica.md

Tort Spartac Bunica.md

Tort Spartac

Astăzi vă prezint un tort ciocolatos și foarte gingaș ce are la bază o cremă de unt și lapte foarte fină. Este foarte deosebit și sunt sigură că îl veți îndrăgi din prima. Eu cred că dintre toate torturile ciocolatoase, acesta ocupă locul întîi. Îl recomand pentru iubitorii de ciocolată și pentru mesele de sărbătoare. Urmăriți în continuare ingredientele și etapele pas cu pas.

Ingrediente foi: 2 ouă, 90 gr miere, 60 gr pudră de cacao, 150 gr unt, 1,5 linguriță bicarbonat de sodiu, 150 gr zahăr, 0,25 linguriță sare, 400 gr făină.

Ingrediente cremă: 500 gr lapte, 3 gălbenușuri, 40 gr amidon, 200 gr unt, 200 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat.

Pregătim aluatul pentru foi. Într-un vas amestecăm făina cu praful de cacao.

Într-un ceaunel sau într-un castron punem ouăle, zahărul, sarea, untul și mierea. Punem ceaunelul la foc mic, treptat amestecînd ingredientele. Compoziția nu trebuie să fiarbă, ci o înfierbîntăm pînă la punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm bicarbonatul de sodiu. Amestecăm compoziția și o turnăm în vasul cu făină și cacao.Adunăm aluatul. Îl punem pe masa de lucru și frămîntăm o cocă de aluat moale și elastică. 

Îndată ce am făcut coca de aluat, modelăm 8, 9 bile. Aluatul este foarte fragil, deaceea se poate rupe ușor la modelare. Pentru ca să evităm acest lucru, modelăm odată bilele atît timp cît sunt calde sau punem farfuria cu bile pe un vas cu apă fierbine și le acoperim cu peliculă alimentară. În felul acesta bilele nu-și vor pierde din elasticitate. 

Modelăm foile pe masa de lucru presurată cu făină cu ajutorul unei farfurii de 20 cm în diametru. 

Coacem foile în cuptorul  supraîncălzit la 200C timp de 5 min. Avem grijă ca foaia sa nu se rupă în timp ce vom pune foile coapte pe platou. 


Preparăm crema. Din cele 500 ml lapte, 300 ml le punem pe foc. Celelalte 200 ml le incorporăm cu cele 3 gălbenușuri, amidonul și zahărul. Cu un tel amestecăm compoziția. Cînd laptele dă în fiert, dăm focul la minim și turnăm amestecul, amestecînd încontinuu. Amestecăm crema pînă ea începe să se îngroașe si să fiarbă. Stingem focul, adăugăm zahărul vanilat și punem deasupra o peliculă. Dăm crema la rece.


După ce crema s-a răcit, batem cu blenderul untul de temperatura camerei și cîte puțin adăugăm crema rece. Facem această etapă în reprize scurte la viteză minimă. Crema este gata. 

Ansamblăm tortul. Eu l-am ansamblat în cerc, apoi l-am pus la rece peste noapte.

Pentru crema de acoperire am folosit 200 gr frișcă+ 200 gr ciocolată ( 70%)+ 50 gr unt. Am pus toate ingredientele la foc minim pînă s-a topit ciocolata. Temperatura nu trebuie să depășească punctul de fierbere, doar înfierbîntăm amestecul. Amestecăm crema cu o spatulă pînă se va topi ciocolata. O dăm apoi la rece. Peste cîteva minute observăm cum crema obține o consistentă mai solidă.  O amestecăm cu spatula și coperim tortul. 

Acoperim tortul cu cremă după ce a stat la rece o noapte. Peste 30 min de la acoperire îl putem servi. 


 


Bunica recomandă