Tort ,,Studenţesc

,, Studenţesc

Tort ,, Studenţesc" cu foi coapte pe tigaie

Cîte momente plăcute şi mai puţin plăcute ne leagă de denumirea acestui tort. Probabil şi Dv.-stră, dragi gospodine, vă amintiţi de anii de studenţie, cînd după orele de studiu, venind la cămin, cautaţi ce-o fi să puneţi în gură, căci foamea dădea pe de-a dreptul, iar poftele de ceva bunişor îţi epuizau papilele gustative. Aşa am ajuns să fac şi eu acest tortuleţ din ingrediente foarte simple pe care le-ar putea avea un student, produse pe care o mamă grijulie mereu îi pune copilului ei în geantă, cînd pleacă la facultate. Şi nu doar atît. Îmi permit să scriu, că nu toţi trăim la fel de bine, nu toţi ne permitem să mîncăm cele mai scumpe torturi. Fiecare trecem prin diferite etape ale vieţii şi atunci, cînd copii noştri, pe care nu îi implicăm în problemele maturilor, ne cer un tort, căci le vine dorul, atunci,scumpilor, tortul ,, Studenţesc" ne este salvarea în bucătărie. Deci, haideţi să trecem la treabă şi să vă scriu cum l-am făcut şi ce ingrediente am folosit.

Ingrediente aluat (folosim un pahar de 250gr): 1 pahar de chefir de 2,5% grăsime,130 gr.zahăr,1 linguriţă bicarbonat de sodiu (5 gr.),390-400 gr.făină. (aluatul nu tare vîrtos, dar să se desprindă de pe mâini.),1 linguriţă zahăr vanilat .

Crema: 1 kg.smîntînă din comerţ de 20% grăsime, 2 plicuri de întăritor pentru smîntînă, 250 gr.zahăr,1 plic zahăr vanilat, 200 gr.miez de nuci, orice gem pe care îl aveţi în casă (eu am folosit gem de zmeură şi capşuni).

Mod de preparare: Punem bicarbonatul în chefir şi amestecăm bine. Adăugăm zahărul, amestecăm, iar mai apoi punem făina cu zahărul vanilat. Frămîntăm bine aluatul, pînă obţinem o cocă care se desprinde de mână. Acoperim coca cu un prosop,o lăsăm să se odihnească 5 min, după care o împărţim în 8 părţi, respectiv făcînd 8 biluţe.



Facem foile de tort, dar le coacem pe tigaie, foc mediu, cîteva secunde pe ambele părţi. Foile trebuie să fie subţiri.

Asamblăm tortuleţul nostru. Pregatim miezul de nuci pe care îl vom fărîmița cu blenderul sau cu citorul.


Pregătim crema. Batem smântâna cu zahărul, zahărul vanilat și întăritorul de smântână. 

Avem grijă ca să ungem cu cremă puţină foaia şi pe partea de jos. Punem puţină cremă şi pe platou sau farfurie înainte de a pune prima foaie. Foile absorb bine crema şi nu va fi o problemă de a lua felia în mână. Aplicăm crema pe foaie, presurăm miez de nuci, iar mai apoi punem pe alocuri gem. Ornăm cu miez de nuci.



Tortul gata asamblat îl lăsăm pe masă timp de 2 ore, iar mai apoi îl punem în frigider să se înmoaie încă pe 10-12 ore. Eu l-am pus pe o noapte. Vreau să vă zic, că cu cît mai mult va sta în frigider să se inmoaie, cu atît va fi mai molcuţ şi mai gustos.

Dragile mele hărnucuţe, sper să vă placă tortuleţul meu şi vă mai aştept pe Blogul nostru ,fiindcă surprizele anilor '60-'90 vor continua. Poftă bună!



Bunica recomandă