Vișine la borcan în sucul lor
Anotimpul fructelor pe care le pregătim pentru iarnă şi ,cu siguranţă,cunoaşteţi vorba unei gospodine ,,O zi de muncă vara hrăneşte un an !". O zi nu a fost reușită, căci am pregătit vişina prin mai multe metode, dar toate bune şi reuşite, chiar dacă am una cea mai preferată. Este metoda mamei mele, pe care am însuşit-o şi cu care m-am obişnuit deja de-a lungul vieţii, deaceea rămîne a fi cea mai preferată şi uşoară pentru mine.Voi începe anume cu această metodă.
Ingrediente: Vişine,zahăr.
1. Prima metodă:Sterilizarea borcanelor cu vişine în cratiţă pe foc la aragaz.
Scoatem sîmburii de la vişina bine spalată.Facem acest lucru cu un bold sau cu o scobitoare fără a fărma fructul.O punem într-un vas şi o presurăm cu zahăr (la 1 kg.vişină-50-100 gr.zahăr, depinde cît de dulce o preferaţi).
Lăsăm vişina presurată cu zahăr să stea pînă elimină puţin suc(1,2 ore).
Punem vişina în borcanele spălate din timp.
Avem nevoie de o cratiţă mare în care punem o bucată de pînză sau un prosop mai vechi pe care deja nu îl mai folosiţi. Punem borcanele umplute cu vişine în cratiţă. Le acoperim cu capacele din timp spălate sau 1,2 min.fierte. Turnăm atent apa de tem.camerei în cratiţă. Apa trebuie sa fie pînă la umerii borcanului.
Sterilizăm borcanele timp de 30-35 min (borcan de 700 gr.), 35-40 min.borcan de 1 l.). Fixam timpul sterilizării de la momentul, cînd apa a început în cratiţă a fierbe. Dacă se întîmplă că borcanele le sterilizăm mai mult, fructele nu au de suferit.
Borcanele cu vişină sterilizate le închidem ermetic cu capac, le întoarcem cu fundul în sus şi le acoperim cu ceva gros pînă a doua zi. Se păstrează în beci,cît şi în casă,dacă avem un loc mai răcoros.
2. A doua metoda va fi sterilizarea borcanelor în tavă la cuptorul de la arăgaz.
Pregătim vişina exact ca în prima metodă.
Le punem în borcane,borcanele le punem în tavă, aprindem focul, turnăm apa de t.camerei şi le sterilizăm exact atît, cît este indicat în prima metodă. Timpul sterilizării îl fixăm din momentul fierberii sucului în borcan. Avem grijă periodic să adăugăm în tavă apă CLOCOTITĂ, dacă este necesar. Temp.cuptorului se va mări sau se va micşora în timpul fierberii.
3. A treia metodă va fi şi cea mai simplă.
Modul de pregătire a vişinilor ca în prima metodă, doar că vişina presurată cu zahăr va sta pe noapte în frigider sau în alt loc rece.Stînd 12 ore la rece în zahăr vişina se va întări şu la fierbere îşi va păstra forma.Focul trebuie să fie mic.
A doua zi punem vasul cu vişină la fiert direct pe aragaz şi uşor amestecăm pînă începe a fierbe. Lăsăm vişina să fiarbă 3,5 min, după care o închidem ermetic în borcane sterilizate din timp şi uscate. Capacele neapărat sterilizate.
4.A patra metodă va fi congelarea vişinilor în caserole sau pungi vacuum.Vişinile decongelate le putem folosi iarna exact ca şi cele din borcan,doar că preventiv le vom pune într- un durşlag să se scurgă sucul din ele.