Clătite dantelate pe bază de drojdie, apă și lapte

Clătite dantelate

 Clătite dantelate

Nu știu dacă este cineva care sa spună, că nu iubește clătitele. Și chiar denumirea lor atit de frumos sună și totodată atît de gustoase sunt. Atîtea metode de a le face, atîtea metode de a le umple, de a le aranja  și chiar aș spune ca este un deliciu, care pe deplin merită să se gaseasca pe o masa de sarbatoare..!!! Astăzi am facut si eu clătite dantelate și, cu siguranța, le voi mai repeta. Atît de gustoase, fine și chiar frumoase merită să le punem în capul unei mese..!!! Așadar, sa va spun cum le-am făcut eu și ce am pus în ele.

Ingrediente:

  1. 2 pahare de făina (paharul de 250 gr.)
  2. 2 pahare de lapte
  3. 1 pahar de apă
  4. 2 ouă
  5. 2 linguri de zahăr
  6. 2 linguri de ulei
  7. 1 lingurița de sare
  8. 10 gr.drojdie uscata sau 7 gr.drojdie proaspătă.

La început dizolvăm drojdia în 50 ml.apă caldă (nu din cantitatea de apă pregatită pentru aluat), adaugăm 1 linguriță de zahăr și acoperim cu o peliculă vasul. Lăsăm drojdia sa stea la loc calduț să fermenteze, pîna se va ridica în volum. În alt vas mai adînc punem făina, adăugam zahărul, sarea, zahăr vanilat optional, oule. Punem în vas si drojdia bine fermentata. Incalzim la foc laptele, apa (avem grija sa nu fie fietbinte ca sa nu oparim drojdia, caci ii scade puterea ) si cite putin, tot amestecind, o adaugam in faina. La urma adaugam uleiul.Amestecam compozitia bine cu telul sa nu avem cocolase. Aluatul facut il punem la loc cald, acoperit cu capac si invelit, pe 2 ore sa se odihneasca. Peste 40 min. amestecam compozitia si lasam iarasi sa se ridice. Repetam actiunea iarasi peste 40 min. Pina la urma aluatul trebuie sa se ridice ca o cusma de spuma in vas. Aceasta vorbeste despre faptul ca este unul reusit.

Pentru a praji asa clatitele, avem nevoie de tigaie buna,ca sa nu lipeasca.Pentru prima clatita ungem tigaia  cu ulei.Clatitele le prajim pe ambele parti,foc mediu.La inceput marginile vor fi uscate,dar sa nu va deranjeze acest lucru,caci pe urma se umezesc atit timp cit stau una peste alta(acoperite cu un prosop)Clatitele gata coapte le umplem cu visina sau cu alta umplutura pe care o preferati.
Pofta buna..


Bunica recomandă