Clătite pe bază de zer

Clătite pe bază de zer

                                                                    Clătite pe bază de zer

Rețetă: 700-800 ml. zer, 4 oua, 2 pahare făină (paharul de 250 ml.), 3 linguri zahăr, 1 plic zahar vanilat,1 linguriță sare, 50-60 ml. ulei rafinat,pe virf de cutit bicarbonat de sodiu.

Se amestecă ouăle cu făina, zahărul,zaharul vanilat și sarea. Se pune treptat zerul amestecînd încontinuu compoziția să nu fie cocolașe. Cînd aluatul e gata, se pune uleiul si bicarbonatul


Se încinge tigaia și se unge cu puțin ulei sau unt. După ce se toarnă aluatul, tigaia se rotește pe cerc astfel încît aluatul să fie uniform pe suprafața tigăii. Focul trebuie să fie mijlociu astfel încît clătita să fie de o culoare galbena aurie și nu arsă. Clătita se lasă să se coacă pe prima parte 30 sec ,pe a doua parte vreo 15 sec. Tigaia trebuie să fie de calitate bună.

Se da forma dorită. Se pot umple cu brînză si stafide, mere caramelizate (vedeți poza) ,fructe ,cartofi, ciuperci, carne. Se pot unge cu miere dulceață.