Colțunași fără ouă
Ce făceau bunicile,mamele noastre cîndva,dacă în casă nu aveau mulţimea de ingrediente, pe care le avem noi acuma, înainte de a pregati ceva de mîncare?Desigur, că pregăteau din ce aveau şi foloseau imaginaţia la superlativ pentru ca ,totuşi,să pună pe masă hrană pentru întreaga familie.Am învăţat şi eu de la mama să ,,mă inconjor"(vorba ei) cu ce am în casă şi să gătesc din ce am găsit în bucătăria mea,în cazul acestor colţunaşi nemaipomenit de buni,fără cele 3 ouă,pe care ar fi trebuit să le folosesc cum o făceam de obicei.Vreau doar să vă spun,că nici nu mi-am imaginat, că doar 3 ingrediente(al 4-lea opţional) ar putea face un aluat atît de bun şi elastic,un aluat cu care s-ar isprăvi chiar şi o gospodină incepătoare.Aşadar,să trecem la acţiune,începînd de la ingredientele folosite,ingrediente accesibile fiecărei gospodine.Gramajul ingredientelor este pentru o turtă de colţunaşi,respectiv colţunaşi pentru 2 persoane ca să se sature,dar depinde de cît iubiţi făinoasele.D-voastră puteţi dubla porţia.
Ingrediente:100 ml.apă caldă,150-170 gr.făină(depinde de umeditatea ei),2 linguri de ulei fără miros ,turmenic pe vîrf de linguriţa (opţional),dacă doriţi să aveţi şi o culoare frumoasă în farfurie şi e chiar sănătos.Doar atît... pentru acest aluat excelent.
Umplutura:varză cu morcov la borcan(le spunem verzi) şi gem de prune(fără pic de zahăr).D-voastră puteţi folosi şi vişine, cartofi,brînză de vaci etc.
Mod de preparare:Turnăm apa caldă intr-un vas,adăugăm uleiul.Turmenicul îl punem în făină şi amestecăm.Cernem făina şi o adăugăm sub formă de ploiţă în apă. Frămîntăm aluatul pînă coca devine netedă si uniformă. Aluatul trebuie sa fie vîrtos.
Lăsăm coca de aluat să se odihnească acoperită pe masă t.de 5 min.,după care o întindem pe masa curată. Nu mai folosim făină. Avem grijă ca făina sa fie de calitate cea mai bună cînd frămîntăm şi nu vom avea probleme cu aluatul. El se va întinde perfect.
Colţunaşii îi modelăm la dorinţă: mai mari, mai mici, cu paharul tăiaţi sau cu cuţitul. Eu i-am tăiat cum o făcea mama,cu cuţitul.
I-am pus grămăjoară ca să vă arăt că nu se lipesc.
Punem apa la fiert, adăugăm sare după gust. Cînd apa clocoteşte, punem colţunaşii. Coltunaşii vor fierbe la foc mediu t.de 5 min.
Cin colţunaşii sunt gata îi scoatem şi îi clătim cu apă fierbinte. Îi ungem cu ceapă uşor călită în ulei pe tigaie sau cu unt.
Poftă bună!