Gogoși foioase

Gogoși foioase

Gogoși foioase

Vroiam cu ceva nou sa-mi bucur familia şi am făcut aceste gogoşi, care le-au plăcut nespus de mult şi pe care le-am făcut în cîteva minute. Deşi aluatul conţine drojdie ,nu a fost necesar să se odihnească, căci pe parcursul coacerii primelor gogoşi, celelalte au avut suficient timp pentru a se odihni ,ca în final să obţin un rezultat frumos şi ca cei dragi să rămînă încîntaţi savurînd din ele. Sunt pufoase si moi, iar faptul ca se desprind foiţă cu foiţă ,chiar i-a surprins plăcut pe toţi. Reţeta este una simplă, care nu necesită ingrediente multe şi scumpe, acesta fiind, de fapt, scopul meu în bucătărie. Deviza mea culinară este aceeaşi: ,,Fac din ce am, cum pot şi important este, ca să fie econom şi gustos!". Aşadar, urmăriţi reţeta mea, dragi gospodine!

Ingrediente: 100 ml.apă de t.camerei, 50 gr.smîntînă, 1 ou, 2 linguri de zahăr,1 linguriţă zahăr vanilat, 0,5 linguriţă sare,1 linguriţa drojdie uscată sau 10 gr.drojdie proaspată, 300-350 gr.făină, 250 ml.ulei pentru copt gogoşile.

Mod de preparare: Smîntîna o amestecăm cu oul. Punem în apa pregătită pentru gogoşi drojdia să se înmoaie. Aici adăugam zahărul. Amestecăm şi lăsăm pe 5 min.amestecul să se odihnească. Punem sarea în făina cernută din timp. Turnăm apa cu drojdia în amestecul din ou şi smîntînă, iar mai apoi, cîte puţin, adăugăm făina. Frămîntăm pînă obţinem o cocă de aluat netedă. Aluatul trebuie să fie la consistenţă ca pentru plăcinte.




Imediat împărţim aluatul în 4 părţi egale. Lăsăm 10 min.biluţele să se odihnească şi le întindem de mărimea unei farfurii. Ungem foile cu puţin ulei.

Peste 5 min.întindem foile şi le suprapunem pe toate patru. Înainte de a pune foile una peste alta, fiecare foaie o mai ungem cu puţin ulei.Întindem puţin foile suprapuse ,dîndu-le o formă de patrat.


Proporţionăm foile ca pe foto.de mai jos şi modelăm gogoşile. Aducem spre mijloc marginile pătratelor din foi şi mai apoi unim capetele. Vom avea nevoie de făină pentru a ne presura degetele ca să le putem modela.




Prăjim gogoşii în ulei,foc mediu şi cînd sunt gata le punem pe şerveţele din hîrtie pentru a scăpa de uleiul absorbit în timpul coacerii.

Gogoşile gata le pudrăm cu zahăr cît sunt fiebinţi. Poftă bună!




Bunica recomandă