Învîrtite cu brânză

Învîrtite cu brânză

                                                                      Învîrtite cu brânză

 Sunt învîrtite deosebite după rețetă și modelare proprie. Vroiam să fac din aluat ceva deosebit și mi-a venit o ideie ingenioasă de modelare a acestor învîrtite. Aș vrea, dragi gospodine, să mă împart și cu voi, cu rețeta acestor  "melci". Este o rețetă din ingrediente accesibile. Aluatul este universal și foarte flexibil.

Pentru aceste învîrtite vom avea nevoie de: 1 pahar de apa calduta,1 pahar de chefir caldut (paharul de 250 ml.),1 albus de ou,jumatate de pahar de unt topit,2 linguri de zahar,2 lingurite de sare,1 lingurita cu virf de drojdie uscata sau 7-10 gr.drojdie proaspata,5-6 pahare de făină,(paharul de 250 ml.).

Pentru umplutură vom avea nevoie de brânză+ ouă+ stafide+ zahăr sau brânză+ ouă+sare+ mărar.

Vom amesteca mai întîi ingredientele lichide, după care vom adăuga ingredientele uscate.

Făina o adăugăm treptat pînă vom forma o cocă de aluat moale ce nu se va lipi de mîni. Vom lăsa coca de alut să se odihnească 30 min.pe masă acoperită cu un prosop.

Peste 30 min, vom forma 8-10 bile, pe care le vom lăsa să se odihnească 15 min.

Vom întinde cu citorul bilele pe masa presurată cu făină. Vom modela toate turtele. Se vor odihni aproximativ 10-20 min.,unse cu ulei.

Vom modela plăcintele. Fiecare turtă o vom unge cu ulei și o vom întinde subțire pe masa presurata cu faina.Punem umplutura.Apucam cu degetele de marginea foii,ridicam foaia in sus si o punem peste umplutura.O mai ridicam putin si iarasi o punem peste umplutura,continuam pina se termina foaia. Facem forma învîrtitei.

Punem învîrtitele pe tava tapetată cu hîrtie și unsă cu ulei. Le vom unge cu gălbenuș de ou, după care le vom pune în cuptorul supraîncălzit timp de 30-35 min , la 180C, pînă se vor rumeni frumos. Pofta buna!Bunica recomandă